Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ODRŽANA OSMA ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA REPUBLIKE SRPSKE I REPUBLIKE SRBIJE

13.11.2017.


Osma zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Republike Srbije održana je 10. novembra 2017. godine u Beogradu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila se na dobrodošlici i izrazila zadovoljstvo sjednicom vlada Republike Srpske i Republike Srbije, jer je usvojeno čak 30 zaključaka među kojima je izdvojila Akcioni plan za razvoj Podrinja.

Ona je naglasila da je za područje Podrinja planirana saradnja u oblasti turizma, infrastrukture, saobraćaja, privrede, vodoprivrede i šumarstva i energetike, te ocijenila da novi akcioni plan za razvoj tog programa ima ogroman značaj, posebno kada se razmatra sa aspekta oko 30 opština koje su uključene u ovaj veliki projekat.

"Izuzetno sam srećna što se nastavlja saradnja i unapređuje u različitim oblastima", rekla je predsjednika Cvijanović i dodala da će novi usvojeni akcioni plan za Podrinje biti važan za realizaciju nekoliko strateških projekata.

Predsjedica Vlade Republike Srpske istakla je da to predstavlja razvojnu šansu i za Srpsku i za Srbiju i naglasila da je sigurna da će saradnja Srbije i Srpske nastaviti da funkcioniše u raznim oblastima, a da će energetski komitet otvoriti novi prostor i mogućnost za saradnju u budućem periodu.

Ona je navela da bez obzira na to što dvije godine nije bilo zajedničke sjednice dvije vlade zbog određenih okolnosti, komunikacija nikada nije prekinuta, te izrazila nadu da će naredna sjednica biti održana u Republici Srpskoj.

Predsjednica Cvijanović je dodala da je Republika Srpska ohrabrena inicijativom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da se mobiliše dobra volja i poslovna inicijativa privrednika i ljudi iz Srbije da se pokrenu konkretne privredne aktivnosti i otvore određeni proizvodni kapaciteti na teritoriji Srpske.

"Smatramo da je to najbolji način da se pokaže koliko jedni drugima značimo i da će naša saradnja nastaviti da funkcioniše", dodala je predsjednika Vlade Srpske.

Ona je iskazala zahvalnost Srbiji što je u proteklom periodu pružila konkretnu finansijsku podršku opštinama u Srpskoj, ali i u FBiH gdje žive Srbi.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija želi da zadrži poseban odnos sa Republikom Srpskom i da je saradnja Srpske i Srbije veoma značajna.

"Zahvaljujem Vladi Republike Srpske što smo danas mogli da ih dočekamo u našoj Srbiji i održimo osmu zajedničku sjednicu vlada na čijoj smo pripremi dugo radili, jer ona nije samo protokolarna već veoma konkretna, sa konkretnim projektima i prijedlozima na kojima radimo i na kojima ćemo raditi ubuduće", istakla je predsjednica Brnabić.

Ona je podsjetila da je poslednja zajednička sjednica održana 26. jula 2015. godine, a da je želja obje vlade da se sjednice održavaju redovno i češće.

"Želimo da zadržimo poseban odnos sa Republikom Srpskom i veoma je važno da Vlada Srbije stane iza toga. Nastavićemo da podržavamo projekte u Srpskoj i to je visoko na listi naših prioriteta", rekla je predsjednika Vlade Srbije.

Ona je posebno istakla potrebu unapređenja prekogranične saradnje i to da se iskoriste sredstva iz fondova EU da oni ne bi propali.

"To je nešto na čemu ćemo pokušati da imamo veći fokus u narednom periodu", rekla je predsjednica Brnabić i izrazila zahvalnost Vladi Republike Srpske na partnerstvu i saradnji.

Prije sjednica dvije vlade, održan je sastanak Savjeta za implementaciju sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koji čine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednika Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je tokom sastanka bilo riječi o deklaraciji o opstanku srpskog naroda, da je nacrt deklaracije završen, te da zajedničke komisije Srbije i Srpske treba da dogovore detalje.

"Onda će biti stvoreni uslovi da se to uputi parlamentima. Cilj je da to bude u ovom mjesecu, vjerujemo da ćemo to imati na taj način, da ćemo finalizirati taj dokument i da će on biti brzo poznat javnosti", istakao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da je tokom sastanka bilo riječi i o pitanju razgraničenja BiH i Srbije, te da Republika Srpska i Srbija imaju identičan stav o tom pitanju.

"Mi to ne doživljavamo kao suštinsku državnu granicu, nego formalnu liniju koju treba usaglasiti, imajući u vidu međunarodne standarde. U svakom slučaju, prijedlozi da se to učini najefikasnijim i najboljim i za jednu i za drugu stranu svakako su na dnevnom nivou naših razgovora", rekao je predsjednik Dodik.

Osvrćući se na sam sastanak on je rekao da je razgovarano o dostignućima međusobne saradnje.

"Želim da kažem da su sve aktivnosti koje smo planirali u proteklom periodu realizovane i danas je ovo bila prilika da vidimo šta bi bio naš imperativ saradnje u idućoj godini", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Nakon današnje osme zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije potpisana su četiri zajednička memoranduma.

Svečano je potpisan Memorandum dvije vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, koji je potpisao ministar MUP-a Srpske Dragan Lukač i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, između ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića i ministra privrede Srbije Gorana Kneževića.

Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine potpisali su ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja potpisali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.


IZVOR: Vebsajt Vlade Srpske, 10.11.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772