Zastava Srbije

FOND PIO RS: Korisnici da dostave potvrde o životu

13.10.2023.


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je korisnike kojima se penzije isplaćuju van Republike da do kraja godine dostave potvrdu o životu, kako bi isplata penzije u narednoj godini bila redovna i bez obustavljanja.

Potvrda o životu za korisnika sa prebivalištem van Republike Srpske dostavlja se nadležnoj filijali koja je korisniku donijela rješenje o ostvarivanju prava i isplaćuje penziju.

Korisniku koji potvrdu o životu ne dostavi blagovremeno isplata penzije se obustavlja, navodi se u saopštenju Fonda.

Osim za 179 korisnika u Sjevernoj Makedoniji, dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike sa prebivalištem u državama nastalim na području bivše SFRJ, za koje se podatak o činjenici života obezbjeđuje putem elektronske razmjene podataka između nosilaca osiguranja.

Fond je najavio da će korisnike o obavezi dostavljanja potvrde o životu obavijestiti i putem pisane poruke na čeku ili nalogu za isplatu penzije za oktobar, novembar i decembar.

Novi korisnici prava sa prebivalištem van Republike Srpske potvrdu o životu dostavljaju nadležnoj filijali nakon donošenja rješenja o ostvarivanju prava.

Potvrda o životu je pravilna ako je ovjerena kod nosioca penzijskog osiguranja u državi prebivališta, opštinskog organa, notara, suda i diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u državi prebivališta.

Obrazac potvrde o životu može se preuzeti na internet stranici Fonda PIO.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 12.10.2023.

Naslov: Redakcija