Zastava Srbije

BIH DO KRAJA GODINE DOBIJA PRIJEDLOGE ZAKONA KOJI SU UVOD U FISKALNU REFORMU I UREĐENJE TRŽIŠTA RADNE SNAGE

13.10.2023.


Federacija BiH i BiH kasne u donošenju propisa kojima bi se omogućilo smanjenje opterećenja na rad i liberalizacija tržišta radne snage, rečeno je na konferenciji koju je organizovalo federalno Udruženje poslodavaca.

Na konferenciji je najavljeno da će do kraja godine biti predloženi zakoni iz oblasti doprinosa, poreza na dohodak i minimalne plate, kao i zakon o posredovanju u zapošljavanju i drugi propisi koji su uvod u fiskalnu reformu i uređenje tržišta radne snage, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović rekao je da se posljednjih mjeseci zatvaraju pogoni kompanija u BiH, dodavši da je riječ o firmama iz oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i da bi se to moglo proširiti i na druge industrijske grane.

- Recesija u EU, koja je naše najveće izvozno tržište, i te kako se odražava na poslovanje kompanija iz BiH. Sa opterećenjem cijene rada po aktuelnoj stopi od 41,5% na 1.000 KM isplaćene plate, poslodavac državi mora uplatiti 726 KM, znači trošak poslodavca iznosi 1.726 KM. Za prosječnu platu od 1.275 KM, poslodavac ukupno isplaćuje 2.183 KM. Sa ovako visokim nametima na plate i poslovanje generalno, naša privreda nije konkurentna - istakao je Smailbegović.

Poslodavci su ukazali na neophodnost obezbjeđivanja adekvatnog tržišta radne snage, a kao jedan od odgovora na taj problem je i liberalizacija i uređenje pitanja rada stranaca u BiH.

Oni su naveli da je neophodno riješiti brojne administrativne prepreke sa kojima se susreću kada je u pitanju uvoz radne snage.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, poslovne zajednice, sindikata iz realnog sektora, akademske zajednice te međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 12.10.2023.