Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O ŽELJEZNICAMA RS: Propisuje se izuzetak za prestanak radnog odnosa u slučaju kada se u željeznicama pristupi reorganizaciji

13.10.2017.


Vlada Republike Srpske usvojila je 12.10.2017. godine, Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o željeznicama Republike Srpske, po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u neophodnosti preciziranja pojedinih rješenja koja su karakteristična za radne odnose u "Željeznicama Republike Srpske", a koje je, u skladu sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) moguće i dopušteno, drugim zakonom riješiti na drugačiji način. "Željeznice Republike Srpske" preduzele su aktivnosti na sprovođenju postupka restrukturiranja, u sklopu kog je neophodno riješiti i pitanje viška radnika u ovom preduzeću.

Predloženim Zakonom o izmjeni i dopunama Zakona o željeznicama Republike Srpske propisuje se izuzetak za prestanak radnog odnosa u slučaju kada se u željeznicama Republike Srpske pristupi reorganizaciji. Na ovaj način bi se omogućilo brže rješavanje pitanja viška radnika u željezničkom saobraćaju i ublažile bi se posljedice proglašavanja tehnološkog viška radnika. Privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu ovog zakona, moglo da riješi pitanje penzionisanja oko 260 radnika, kako bi sa manje opterećenja nastavilo postupak restrukturiranja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo saobraćaja i veza, 12.10.2017.

Naslov: Redakcija