Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MEĐUNARODNA POSMATRAČKA OPERACIJA: Cjelokupan popis u BiH proveden u skladu sa međunarodnim standardima


Međunarodna posmatračka operacija (IMO) zadužena za posmatranje usklađenosti popisa u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim standardima obavila je procjenu konačnih faza popisa tokom 24. posjete Upravnog odbora od 26. do 30. septembra 2016. godine.

IMO je ocijenio da su finalne faze popisa provedene na zadovoljavajući način, zahvaljujući pravilnom planiranju i provedbi faze obrade podataka, te značajnim naporima da se osigura kvalitet u prethodnim fazama popisa. IMO je mišljenja da objava konačnih rezultata putem interneta još nije uznapredovala. Štaviše, vrijeme za njihovo potvrđivanje je bilo ograničeno, i završetak finalnih faza je stoga omogućen zahvaljujući snažnom angažmanu statističkih institucija.

Na osnovu ove procjene, kao i procjena prethodnih faza, IMO je zaključio da je cjelokupan popis u Bosni i Hercegovini proveden u skladu sa međunarodnim standardima. Iako su pritisak u vezi sa pitanjima i popisnim podacima o etničkoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju i maternjem jeziku i diskusije u vezi sa istima uticali na upravljanje aktivnostima, podaci o popisu se, uopšteno govoreći, smatraju valjanima i korisnima za ekonomsko i društveno planiranje, što je ključni cilj popisa koji se provode širom svijeta.

IMO naglašava da je popis statistički postupak, i zbog toga je za podatke dobijene putem popisa važan određen nivo tačnosti, kao što je generalno praksa u statistici. U ovom pogledu, indikator "stopa neto pokrivenosti" koji se računa na osnovu samih popisnih podataka i postpopisne ankete je opštepoznati indikator kojim se procjenjuje tačnost rezultata popisa. Prekomjerna neto pokrivenost (nadobuhvat) za popis u BiH od oko 4,6 posto spada u uobičajeni raspon popisnih rezultata zabilježenih u drugim zemljama.

Govoreći o sveukupnom procesu, IMO preporučuje da se - u pogledu budućih popisa u Bosni i Hercegovini - nekim aspektima posveti više pažnje. Konkretno, bolje planiranje i provedba komunikacijskih aktivnosti oko popisa i jača institucionalna saradnja bi doprinijeli efikasnijem upravljanju popisnog procesa. Osim toga, s obzirom na neobavezan karakter i potencijalni uticaj nekih osjetljivih pitanja na popisni proces, Bosna i Hercegovina bi mogla razmotriti da li je prikupljanje takvih podataka kroz buduće popise od značaja i vrijednosti.

IMO očekuje od statističkih institucija da provedu preporuke IMO-a u pogledu zaštite i tajnosti osobnih podataka u skladu sa međunarodnim standardima.

Nakon zaključenja procesa posmatranja popisa u Bosni i Hercegovini, IMO se zahvalio Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine, Zavodu za statistiku Republike Srpske, Zavodu za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine, kao i drugim nadležnim organima, organizacijama i institucijama i svim ostalim akterima koji su podržali aktivnost popisa, za dobru saradnju proteklih godina, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 12.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772