Zastava Srbije

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH: Neophodne izmjene Zakona radi realizacije inicijative za besplatnu registraciju bicikala, odnosno vođenje registra, s ciljem prevencije krađa bicikala skupljih od 150 KM

13.08.2021.


Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je podršku inicijativi za preventivnu akciju besplatne registracije bicikala, odnosno vođenje registra, s ciljem prevencije krađa bicikala skupljih od 150 KM. Tu inicijativu pokrenuo je zastupnik u Skupštini KS Elvis Vreto.

Međutim, u odgovoru su naveli da je neophodno da nadležni organ, u ovom slučaju Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Sl. novine FBiH", br. 56/2006), kojima bi se omogućila realizacija te inicijative.

"Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo će u skladu svojih nadleznosti proslijediti inicijativu Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, te stoji na raspolaganju shodno zakonskim regulativama i mogućnostima", navodi se u odgovoru kantonalnog Ministarstva na Vretinu inicijativu.

Da krađa bicikala u glavnom gradu BiH nije rijetka pojava ilustruje i podatak da je, prema podacima MUP-a KS, za devet mjeseci prošle godine u Kantonu ukradeno 266 bicikala. Od toga su rasvijetljena samo 44 slučaja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 10.08.2021.

Naslov: Redakcija