Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIŠA STOPA PDV-A NE GARANTUJE VEĆE PRIHODE: Ekonomisti se zalažu za efikasan sistem raspodjele prihoda

13.07.2017.


Povećanje stope PDV-a sa 17 na 20 odsto može, ali i ne mora imati negativne efekte na društvo i ekonomiju, a sve zavisi od načina na koji bi se eventualni priliv rasporedio, smatraju ekonomisti.

O ovome je predsjednik Republike Srpske, koji je ukazao kako bi povećanjem ovog poreza za 3 odsto bio pokriven tekući deficiti i obezbijeđen novac za investiranje, a BiH bi i dalje imala najnižu stopu u regionu.

- Stopa PDV-a od 17 odsto najniža je u regionu. Povećanje od jedan odsto donijelo bi Republici Srpskoj povećanje prihoda za 100 mil KM, a naš tekući deficit se kreće oko 150 miliona na godišnjem nivou - istakao je predsjednik Republike Srpske.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže kako je to realna opcija, jer se za finansiranje socijalnih davanja ne možemo vječno zaduživati.

- Deficiti su takvi i toliki da izlaza nema bez povećanja stope PDV-a. Međutim, to je samo uticaj na prihodovnu stranu. Mora se djelovati sistematično i na prihodovnu i na rashodovnu stranu, kako su to, primjera radi, uradili u Srbiji, gdje su u istom momentu išli s povećanjem stope PDV-a i s korekcijom rashoda, prevashodno ličnih primanja iz budžeta da bi nakon tri-četiri godine imali neke rezultate - kaže on.

Ipak, kako kaže, svako povećanje stope PDV-a ne mora značiti da će doći do povećanja prihoda.

- Imamo negativno iskustvo sa doprinosima na lična primanja, gdje smo digli stope i imali loše rezultate - zaključio je on.

Izudin Kešetović, njegov kolega sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, kaže kako ideju ne treba odbijati, ali je treba gledati kroz prizmu kompletne reforme poreskog sistema u cijeloj zemlji. Ako bi, kako kaže, ta razlika služila za saniranje deficita, onda nema neke određene funkcije i došlo bi do poreske distorzije.

- Ona može biti negativna ako će se povećati postojeća neracionalna potrošnja, koja ima nepovoljnu strukturu. Ako će se ići na reformu poreskog sistema, poreza na dobit, dohodak i imovinu, onda bi se moglo razgovarati na povećanju PDV-a i do 21 odsto. Potrebno je napraviti pravilnu preraspodjelu, a to zahtijeva ozbiljan rad i ima ekonomske, socijalne, političke i druge implikacije - kaže Kešetović, prema čijim riječima, da bi došlo do povećanja stope PDV-a, potrebno je smanjiti i doprinose na plate.

U Privrednoj komori RS poručuju kako su protiv svakog povećanja pa tako i ovog, jer bi došlo do lančane reakcije i poskupljenja, a sa druge strane do pada potrošnje.

- Ostaje i pitanje gdje bi se ta sredstva koja bi se ubirala trošila. Da li bi išla u razvojne projekte ili krpljenje postojećih rupa i dugovanja - upitali su iz Komore.

Kako su objasnili u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, da bi se ova procedura pokrenula, potrebno je da se inicijativa dostavi Upravnom odboru, koji je, u slučaju da se s tim saglasi, prosljeđuje Savjetu ministara BiH, a oni zatim u oba doma parlamenta BiH. Ona bi stupila na snagu nakon usvajanja u parlamentu i objave u "Službenom glasniku".


IZVOR: Vebsajt eKapija, 12.07.2017.

Izvod iz vijesti


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772