Zastava Srbije

MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I TRANSPORTA BIH: Odbačen prijedlog Vlade RS o Transportnoj zajednici

13.07.2017.


Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine izdalo je saopštenje u kom su naveli da nisu prihvatljive promjene u Ugovoru o osnivanju Transportne zajednice koje traži Vlada RS.

"Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine (Aneks IV Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i "Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 - Amandman I), drugi zaključak Vlade Republike Srpske u kojim se uslovljava da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Savjet ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, odredbe Ugovora usaglašene su sa svim zemljama potpisnicama, a treći zaključak Vlade Republike Srpske, u kojem se traži preciznije definisanje Ugovora, kao i četvrti kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definisala odredbe Ugovora.

"Dakle, Evropska komisija nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definisanom Ugovoru o Transportnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana", navode iz Ministarstva.

Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine naglašava potpunu opredijeljenost saradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom BiH.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 12.07.2017.

Naslov: Redakcija