Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA RS: Usluge solarijuma ne mogu pružati maloljetnim osobama, inspektori najavljuju pojačane kontrole i kazne za salone do 3.000 KM

13.06.2022.


S obzirom na to da nam predstoji ljetna sezona, kada se očekuje povećano korišćenje solarijuma, gradski i opštinski inspektori će pojačati kontrole kozmetičkih salona.

Kako naglašavaju u Inspektoratu Srpske, inspektori su dužni da upoznaju vlasnike salona za njegu i uljepšavanje sa odredbama zakona i upozore ih da usluge solarijuma ne mogu pružati maloljetnim osobama.

Novim Zakonom o o zaštiti od nejonizujućih zračenja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2019), koji je stupio na snagu sredinom 2019. godine, zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe osobama mlađim od 18 godina. Pošto solarijum emituje ovu vrstu nejonizujućeg zračenja, maloljetnicima se ne smije dozvoliti upotreba solarijuma za vještačko tamnjenje kože – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Srpske.

Podsjećaju da je za salone koji maloljetnim osobama dozvole izlaganje pomenutoj vrsti zračenja u kozmetičke svrhe, za pravno lice zakonom predviđena kazna od 1.000 do 3.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu i preduzetniku od 500 do 1.500 KM.

Iako nemaju zakonsku obavezu, kozmetički saloni vidno ističu upozorenja o zabrani korištenja solarijuma mlađima od 18 godina. Ova praksa prisutna je u zemljama EU i zemljama okruženja, a cilj je prioritetno zaštita kože od štetnih zračenja – poručuju iz Inspektorata RS.

Naime, solarijumi, ili u narodu popularno kvarcanje, kancerogeno je i štetno po zdravlje, naročito kod ljudi svijetle puti i kod onih koji imaju veći broj mladeža.

Upotreba solarijuma prije punoljetstva za 75 odsto povećava mogućnost pojave melanoma kod osoba mlađih od 35 godina.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da od melanoma obolijevaju i maloljetne osobe, te da umiru i mlađi od 30 godina. Najmlađi pacijent liječen u UKC Srpske ove godine imao je 18, a ranije ih je bilo i sa 17 i 16 godina.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Maja Radoja 11.06.2022.

Naslov: Redakcija