Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

BRČANSKI ADVOKATI I DALJE U OBUSTAVI RADA

13.06.2019.


Već skoro mjesec i po dana oko 1.200 advokata, članova entitetskih advokatskih komora, obustavilo je rad pred institucijama Brčko distrikta i to jer su, kako kažu, bez ikakve najave ubačeni u sistem fiskalizacije.

Naime, rad pred sudovima, tužilaštvom, organima uprave i policijom distrikta su najprije 26. aprila obustavili advokati čije je sjedište u Brčkom, da bi kasnije dobili podršku od kolega iz advokatskih komora RS i FBiH.

"Sredinom aprila saznali smo da od prvog maja stupa na snagu obaveza da pribavimo fiskalne kase i tada smo vidjeli da nema ništa od naših pokušaja da argumentovano iznesemo zašto advokatska djelatnost ne bi trebalo da uđe u sistem fiskalizacije", pojasnio je Milenko Marjanović, advokat iz Brčko distrikta i član Advokatske komore RS, te dodao da su i advokati u FBiH, kao i u RS, oslobođeni fiskalizacije. Prema njegovim riječima, fiskalizacije su oslobođeni i advokati u bližem i daljem okruženju, a čak je i Evropska asocijacija advokatskih komora zauzela jasan stav da ova djelatnost ne treba da ide u fiskalizaciju.

U Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta ukazali su da je od početka obustave rada do početka juna odgođeno više od 200 ročišta i pretresa.

"Najveću štetu trpe građani, kojima se faktički uskraćuje pravo na pristup sudu, budući da im je u ovim uslovima znatno otežano, a ponekad i onemogućeno da svoja prava ostvaruju u postupcima pred sudom", istakli su iz Komisije te dodali da su o svemu informisali i VSTS i apelovali da svim kapacitetima doprinesu rješenju nastale situacije.

U Tužilaštvu Brčko distrikta ukazali su da se, kada je ova institucija u pitanju, posljedice protesta ogledaju u nemogućnosti preduzimanja bilo koje radnje u krivičnom postupku kojoj po zakonu nužno mora prisustvovati branilac osumnjičenog/optuženog.

"Ovo se odnosi, kako na radnje pred sudovima distrikta, tako i na procesne radnje u istrazi, koje se odvijaju pred samim Tužilaštvom ili Policijom Brčko distrikta BiH", istakli su u Tužilaštvu.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, ukazao je da je stanje alarmantno.

"Mi smo u vrlo nezavidnoj situaciji i ja očekujem da se to riješi. Ukoliko su argumenti advokata bili uvaženi u RS i FBiH da ne treba da budu u fiskalizaciji, onda to treba primijeniti i u Brčkom", kaže Milić te dodaje da se advokati pozivaju na princip povjerljivosti koji bi bio narušen ukoliko uđu u sistem fiskalizacije.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Bojana Živanić, 11.06.2019.

Naslov: Redakcija