Zastava Srbije

ZA RS NEPRIHVATLJIV PRIJEDLOG EVROPSKE KOMISIJE PO PITANJU ADAPTACIJE SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRUDRUŽIVANJU


Vlada Republike Srpske obaviještena je o dopisu upućenom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od Mikele Matuele (dopis od 07.06.2016.godine), šefa pregovaračkog tima ispred Evropske Komisije, a po pitanju adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju. U dopisu se razmatraju zahtjevi obe strane, te izražava spremnost EK za prihvatanje određenih zahtjeva BiH, uz obavezu da BiH prihvati najveći broj trgovinskih ustupaka za oko 200 poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze u BiH.

Razmatranjem dostavljene ponude, utvrđeno je da su povlastice koje bi se eventualno dale EU strani mnogo vrijednije od povlastica koje BiH dobija, te Vlada RS smatra da prihvatanje ovog prijedloga EK nije opravdano.

"Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorišćenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP u ovom momentu", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatraju da bi se prihvatanjem ovakvim izmjena SSP išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Republike Srpske, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Srpske, moraju preuzeti kadrovi Republike Srpske u Savjetu ministara BiH.


Izvor: Vebsajt poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 10.6.2016.