Zastava Srbije

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Industrija i turizam u BiH bilježe rast

13.05.2022.


Prema objavljenim izvještajima Agencije za statistiku BiH, promet industrije u BiH ostvaruje rast na domaćem i stalnom tržištu a čini se i kako se sektor turizma oporavlja u odnosu na 2021. godinu.

Baz obzira na sve izazove sa kojima se suočavaju privrednici i poduzetnici u našoj zemlji, kako zbog nefleksibilnosti domaćeg zakonodavstva tako i zbog trenutnih tektonskih poremećaja na tržištima širom svijeta, zvanični statistički podaci pokazuju da postoji razlog za optimizam.

Ukupan promet industrije u BiH u martu 2022. godine u poređenju sa februarom ostvario je rast od 7,4 posto. U istom periodu na domaćem tržištu zabilježen je rast od 6,4 posto i na stalnom tržištu od 8,3 posto, podaci su izvještaja Poslovne statistike Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na ukupan promet industrije u 2021. godine za mjesec mart, promet u trećem mjesecu ove godine bilježi rast za 38,2 posto. Promet netrajnih proizvoda veći je za 7 posto, energije za 4,9 posto dok je ukupan promet trajnih proizvoda veći za 0,2 posto.

Promet energije u martu 2022. godine veći je za 65, 8 posto u donosu na isti period prošle godine.

"Kratkoročni poslovni pokazatelj - indeks prometa industrije može se koristiti kao pokazatelj razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih i prodatih unutar industrije", navedeno je u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Indeksima prometa industrije na domaćem tržištu mjeri se mjesečno kretanje industrijskog prometa/prodaje koji su ostvarila lokalna industrijska preduzeća. Rezultati se objavljuju za prethodni (referentni) mjesec.

Bh. turistički djelatnici u martu ove godine su ostvarili 12,3 posto više posjeta što je za čak 97,5 posto više u odnosu na mart 2021. godine. U tom broju nešto više od polovine noćenja imaju strani turisti. Najviše su nas posjećivali turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Kina sa prosječnim zadržavanjem 3,2 noći, Kuvajt sa 3,1 noći, Katar sa 3,0 noći, Slovačka sa 2,9 noći i Mađarska sa 2,8 noći", navode iz Agencije za statistiku BiH.

Stopa iskorištenosti soba iznosila je 20 posto a najveći broj noćenja ostvaren je u smještajnim objektima hotela.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 10.05.2022.

Naslov: Redakcija