Zastava Srbije

ZAPOSLENIMA U PROSVJETI U RS POVEĆANA CIJENA RADA NA 110 KM

13.05.2022.


Odluku o povećanju cijene rada za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture sa 100 KM na 110 KM je u ime ministara za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i informaciono društvo potpisala njegov savjetnik Željana Jovičić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

- Smatram ovo velikim danom za sve zaposlene u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske. Odluka će biti primijenjena već sa obračunom plate za maj, tako da već početkom narednog mjeseca zaposleni u obrazovanju i kulturi mogu da očekuju primanja uvećana za 10 odsto - rekla je ministar Natalija Trivić.

Naglasila je pozitivan trend kada je riječ o povećanju plata u oblasti obrazovanja i kulture i istakla da je povećanje od 10 odsto veliki rezultat i resornih ministarstava i Vlade Srpske u cijelosti koja prepoznaje zašto je važno u resoru obrazovanja i kulture poštovati svačiji rad i raditi na dignitetu zaposlenih.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem odluka o povećanju cijene rada za 10 odsto čime će svi zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture koji se finansiraju iz budžeta Srpske, a putem Zakona o platama, dobiti povećanu majsku platu.

- Nastavljamo da poboljašavamo materijalni status radnika u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. U narednom periodu očekujemo da budu ispunjeni naši zahtjevi u vezi sa ujednačavanjem platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta i da posebno iskažemo naknade za topli obrok i regres na već postojeće stanje, odnosno na već postojeće koeficijente - rekao je Gnjatić.

On je istakao da sindikat ima uvjeravanja iz Vlade i resornih ministarstava da će vrlo intenzivno raditi na tome i da će se u narednom periodu doći do kvalitetnih rješenja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, 11.05.2022.

Naslov: Redakcija