Zastava Srbije

VLADA RS: Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu

13.05.2022.


Vlada Republike Srpske usvojila je, na 169. sjednici, u Banjaluci, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj. Izmjenama ovog zakona, obezbjeđuje se pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Republike Srpske, a koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda. 

Takođe, Nacrtom zakona smanjuju se formalnosti u postupku izdavanja licence za obavljanje poslova turističke agencije, usaglašava sadržaj Strategije razvoja turizma Republike Srpske sa sistemskim propisima u oblasti strateškog planiranja i predviđa osnov Ministarstvu trgovine i turizma za davanje saglasnosti na standarde održivog turizma.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu privrede i preduzetništva na ime podsticaja za povećanje plate radnika u iznosu od 3.000.000,00 KM.

Navedena sredstva su namijenjena za isplatu podsticaja za povećanje plata radnika privrednim subjektima koji su u toku 2021. godine izvršili povećanje u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period januar - septembar 2021. godine. Prema izvještaju, za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica korona virusa u navedenom periodu izdvojeno je 87,5 miliona KM. 

Cilj osnivanja ovog fonda je saniranje posljedica i poteškoća nastalih zbog pandemije korona virusa, a ostvaruje se pružanjem direktne podrške:

1.         preduzetnicima i poslovnim subjektima u Republici Srpskoj, koji su pretrpili ili trpe štetu, usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona,

2.         Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske subvencionisanjem doprinosa za nezaposlenost nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona,

3.         zdravstvenom sektoru Republike Srpske za pokriće troškova nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona,

4.         zaposlenim u javnom sektoru u Republici Srpskoj koji su obavljali poslove pod posebno otežanim uslovima rada nastalim usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 12.05.2022.

Naslov: Redakcija