Zastava Srbije

OKRUŽNI SUDOVI U RS IMALI VISOK PROCENAT RIJEŠENIH PREDMETA

13.05.2021.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je, u Banjoj Luci sa predsjednicima okružnih sudova u Republici Srpskoj o izvještaju o radu ovih sudova, uslovima rada i kadrovskim pitanjama te pravnim propisima za koje je resorno ministarstvo ovlašteni obrađivač.

Shodno tome, prema izvještaju o radu za prethodnu godinu, okružni sudovi imali su u prosjeku broj riješenih predmeta u odnosu na priliv 100 odsto, odnosno taj procenat se kretao od 93 odsto do 119 odsto.

Na rezultat rada značajno je uticala pandemija izazvana virusom korona jer su, na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, bili obustavljeni rokovi u sudskim postupcima što je uticalo na povećanje obima predmeta.

Na sastanku je naglašeno da je završen veliki broj predmeta kao i da se broj zaostalih predmeta nije značajno povećao u odnosu na prethodne godine, uprkos teškoćama u vezi sa prilagođavanjem načina i organizacije rada propisanim epidemiološkim mjerama.

Kada su u pitanju materijalni, prostorni i finansijski uslovi za rad okružnih sudova, zaključeno je da ih svi sudovi ispunjavaju na optimalnom nivou jer Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske kontinuirano nastoji da ih obezbijedi.

Bilo je riječi i o aktuelnim pitanjama iz nadležnosti okružnih sudova, problemima sa kojima se sudije susreću u pogledu pravnih propisa te potrebama za njihovim izmjenama radi poboljšanja efikasnosti rada okružnih sudova.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske održaće u toku ovog mjeseca sastanke sa predsjednicima svih sudova u Republici Srpskoj a kako je predviđeno, kao završni planiran je sastanak sa predsjednicima osnovnih sudova u Republici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 10.05.2021.