Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

BIH DA ISPUNI USLOVE IZ REFORMSKE AGENDE DO JULA 2016. GODINE, U SUPROTNOM ĆE DOĆI DO NOVOG ZASTOJA U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA


Zvaničnici Evropske unije stavili su do znanja predstavnicima političkih partija u BiH koje su potpisale reformsku agendu da moraju ispuniti zahtjeve da bi aplikacija za članstvo BiH u EU do jula dobila pozitivnu ocjenu, a da će u suprotnom doći do novog zastoja u evropskim integracijama.

Tri ključna zahtjeva koja su ispostavljena domaćim liderima su sprovođenje reformske agende, usvajanje mehanizma koordinacije i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Tu poruku su predstavnicima 14 političkih partija prenijeli u Sarajevu, generalni direktor u Evropskoj komisiji za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson, izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomas Majr-Harting i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i njegov zamjenik Renco Davidi.

- EU želi da vidi da BiH napreduje na evropskom putu, a naredni koraci su u rukama vlasti na svim nivoima u BiH. BiH mora ispuniti obaveze da bi napredovala ka EU. Za proces evropskih integracija potreban je široki konsenzus, a posebno za sprovođenje reformske agende koja je ključni uslov da bi članice EU razmotrile i dale pozitivno mišljenje aplikaciji - rekao je Danijelson i dodao da bi objava rezultata popisa stanovništva predstavljala važan korak u sprovođenju reformske agende.

Danijelson je kazao da je neophodno usaglasiti i funkcionalan mehanizam koordinacije da bi BiH imala bolju interakciju sa EU.

- Svaki dan bez postojanja mehanizma koordinacije je izgubljen dan na putu ka EU - rekao je Danijelson.

Kao treći uslov naveo je prilagođavanje SSP u skladu sa principom tradicionalne trgovine.

- To je standardna obaveza zemalja koje se pridružuju EU i taj potez je u uzajamnom interesu obje strane. Mi smo ovdje da bismo pomogli i ni na koji način ne želimo da urušavamo vašu ekonomiju. Prilagođavanje SSP-a ne treba miješati sa trgovinskom liberalizacijom. Tržište BiH neće biti preplavljeno proizvodima iz EU - naglasio je Danijelson.

Majer-Harting je rekao da je sagovornicima prenio poruku da će aplikacija BiH ići u dalju proceduru ako ostvare reforme i ispune postavljene uslove.

- Postignut je napredak, ali tri uslova moraju biti ispunjena da bi BiH odgovorila na pitanja koja će joj eventualno dostaviti Evropska komisija. BiH bi trebala iskoristi priliku do jula kada nova zemlja preuzima predsjedavanje EU. Ako se to ne dogodi, onda će BiH teško ostvariti rezultate jer će ući u predizborni ciklus - dodao je Majer-Harting.

Ključni zahtjevi EU

- sprovođenje reformske agende

- prilagođavanje SSP-a

- usvajanje mehanizma koordinacije


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 12.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772