Zastava Srbije

ZAKON O INFORMISANJU USK: Unsko-sanski kanton inicira izmjene Zakona s ciljem regulisanja oblasti javnog informisanja putem online medija

13.04.2022.


Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona pokrenulo je proceduru o izmjenama i dopunama Zakona o informisanju USK s ciljem da se zakonski reguliše oblast javnog informisanja putem online medija.

Resorni ministar u Vladi USK Almin Hopovac kaže kako je aktuelni zakon donesen još daleke 1998. godine i da u njemu nema zakonskih regulativa kojima su obuhvaćeni mediji koji se emitiraju putem internetskih platformi, zbog čega u ovoj oblasti vlada pravi haos.

"U pomenutim izmjenama potrebno je precizno definisati šta je medij i šta podrazumijeva javno informisanje. Svakog izdavača treba obavezati da redovno obavještava javnost o vlasničkoj strukturi, poslovnim rezultatima, čitanosti i gledanosti, treba regulisati odgovornost novinara, glavnih urednika i medija za javnu riječ, definisati prava i obaveze javne uprave i u konačnici urediti medijski prostor", kaže Hopovac.

Prema njegovim riječima, sadašnje stanje je haotično zbog postojanja i djelovanja velikog broja virtualnih portala koji ne posjeduju impresum niti se zna ko je njihov vlasnik i ko im kreira sadržaje.

"Nažalost, značajan broj ovakvih portala neometano plasira dezinformacije i obmanjuje javnost mimo pravila novinarske struke i etike. Također, potrebno je propisati na koji način regulisati komentare koji propagiraju mržnju i odrediti sankcije za to. Svjedoci smo govora mržnje u virtualnom prostoru, što je uzelo maha i nažalost postalo svakodnevica", ukazao je Hopovac.

Novim zakonskim rješenjima planiraju se ugraditi odredbe o registraciji internetskih portala koji se bave medijskom djelatnošću, s tim da se moraju registrovati i posjedovati impresum, te istaknuti vlasnike, urednike i novinare.

"Na ovaj način njihovi konzumenti će znati mogu li im vjerovati ili ne, a znaće i kome da upute žalbu kada prepoznaju kršenje važećih medijskih kodeksa. Također, obavezaće ih se na plaćanje PDV-a i poreza na promet od usluga reklamiranja", navodi se u obrazloženju.

Pomenute izmjene i dopune Zakona o informisanju biće upućene u parlamentarnu proceduru, te javnu raspravu kako bi o njima svoj sud dali medijski radnici i građani, a potom će o njihovom usvajanju odlučivati Skupština USK.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Zlatan Čekić, 10.04.2022.

Naslov: Redakcija