Zastava Srbije

UREDBA O POSTUPKU DODJELE PODSTICAJA ZA DIREKTNA ULAGANJA: Uredbom su propisani i maksimalni iznosi podsticaja zavisno od vrijednosti projekta i to za projekte vrijednosti do 250.000 KM maksimalan iznos podsticaja iznosi 50.000 KM, a za projekte veće od 250.000 KM maksimalan iznos podsticaja iznosi 100.000 KM

13.04.2021.


Vlada Republike Srpske je usvojila Uredbu o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja s ciljem podrške privrednim subjektima u otežanim uslovima poslovanja koji su izazvani pandemijom.

Pravo na podsticaj za direktna ulaganja ostvaruje se po osnovu projekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme (nove ili korišćene opreme ne starije od 12 godina), te razvoj i inovaciju.

Uredbom su propisani i maksimalni iznosi podsticaja zavisno od vrijednosti projekta i to za projekte vrijednosti do 250.000 KM maksimalan iznos podsticaja iznosi 50.000 KM, a za projekte veće od 250.000 KM maksimalan iznos podsticaja iznosi 100.000 KM.

Kako bi ostvarili pravo na podsticaj privredni subjekti moraju ispuniti opšte i posebne uslove. Opšti uslov koji se odnosi na stanje poreskih obaveza, podrazumijeva da privredni subjekt nema dospjelih, a neizmirenih poreskih obaveza, po osnovu direktnih i indirektnih poreza koje su dospjele na dan raspisivanja javnog poziva.

Posebni uslovi da privredni subjekt zapošljava najmanje pet radnika na dan raspisivanja javnog poziva i da je registrovan najkasnije godinu dana prije dana raspisivanja javnog poziva.

Uredbom je definisano da maksimalan iznos koji se može odobriti pojedinačnom privrednom subjektu, ne može biti veći od 30% vrijednosti projekta.

Pravo na podsticajna sredstva ostvaruju privredni subjekti iz nadležnosti Ministarstva privrede i preduzetništva. Riječ je o privrednim subjektima čija je pretežna (osnovna) djelatnost iz sektora C – Prerađivačka industrija i to od C13 do C17, C22, C23 i od C25 do C33.

Budžetom Ministarstva privrede i preduzetništva za 2021. godinu planirana su sredstava za dodjelu podsticaja u iznosu od 4.000.0000 KM.

Ove godine projekat je dijelom sufinansiran i od strane Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao komponenta dva projekta za oporavak i podršku privrednim subjektima.

Javni poziv za dodjelu sredstava će biti raspisan u drugoj polovini aprila i biće otvoren 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, 08.04.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija