Zastava Srbije

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA U BIH: Međunarodna zajednica poziva na izmjene Zakona

13.04.2021.


Povodom kritika upućenih međunarodnoj zajednici, vezanih za reforme Izbornog zakona u BiH u kojima pojedini bh. političari tvrde da se pogoduje nekim suspektnim interesima, za komentar je upitan šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

Ambasador Sattler je ponudio komentar, kojeg osim Delegacije EU, potpisuju i ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, te specijalni predstavnik EU u BiH.

Kako stoji u izjavi, svi politički akteri trebaju da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

"Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i oporavku i vratilo povjerenje građana", stoji u zajedničkoj izjavi.

Ponovili su da ova godina, u kojoj se ne održavaju izbori, pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje", navodi se u izjavi.

Podsjećamo, promjene Izbornog zakona u našoj zemlji, koje se odvijaju pod budnim okom međunarodne zajednice, u posljednje vrijeme trpe serije kritika s neuobičajenih adresa.

Međunarodnu zajednicu u BiH te njihovo, kako navode, pogodovanje nekim suspektnim interesima, kritikuju brojni evropski mediji i analitičari, ali i političari u našoj zemlji, koji su ranije baš u međunarodnoj zajednici tražili saveznika u svojoj političkoj borbi.

"Pozivamo vlasti BiH da što prije završe proces formiranja Interresorne radne grupe, koja će imati zadatak da sačini nacrt relevantnih amandmana na Izborni zakon i Ustav BiH. Nadalje, EU je više puta naglasila da je transparentan i inkluzivan proces od suštinske je važnosti za uspjeh svih ozbiljnijih reformskih napora. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni u konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU. Stav EU je baziran na Mišljenju Evropske komisije i nedvosmislenoj opredijeljenosti teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, i nije predmet pregovora", poručuju iz Delegacije EU.


IZVOR: Vebsajt Klix, 10.04.2021.

Naslov: Redakcija