Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG OKVIRNOG ZAKONA O LIJEČENJU NEPLODNOSTI BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOM OPLODNJOM: Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona, iako je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dostavilo mišljenje da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, iako je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dostavilo mišljenje da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH.

Negativno mišljenje na predloženi zakon Komisiji je dostavilo i Ministarstvo zdravstva FBiH, navodeći da je potrebno preispitati ustavni osnov za njegovo donošenje na nivou BiH.

"Iako su resorna ministarstva Republike Srpske i FBiH dostavila negativna mišljenje na navedeni prijedlog zakona, predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković stavio je ovaj zakon na dnevni red", izjavila je poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milica Marković.

Ona je navela da je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma podršku navedenom zakonu dala preglasavanjem srpskih članova Komisije.

Prema njenim riječima, s obzirom na navedeno izvjesno je da poslanici iz Republike Srpske u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati ovaj zakonski prijedlog.

"Sigurna sam da će Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom zbog nedostatka entitetske većine glasova iz Republike Srpske pasti već prilikom razmatranja u prvom čitanju", zaključila je Markovićeva.

"Iz dopisa entitetskih ministarstava zdravlja jasno je da imaju negativno mišljenje o ovom Prijedlogu zakona i nejasno je zašto je sazvan ovaj sastanak", rekla je Markovićeva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske krajem januara obavijestilo je Komisiju za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkom doma da nije saglasno sa ovim zakonom ističući je riječ o pitanju iz nadležnosti entiteta.

Imajući u vidu važeću ustavnu podjelu u oblasti zdravstva, Ministarstvo zdravstva FBiH ocijenilo je da je potrebno preispitati ustavni osnov za donošenje ovog zakona na nivou BiH te odrediti šta se podrazumijeva pod pojmom okvirnog zakona.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 12.04.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772