Zastava Srbije

BRČKO DISTRIKT: Obustava nastave u školama i na fakultetima

12.03.2020.


Nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama na području Brčkog obustavljena je do daljeg, odlučila je na vanrednoj sjednici Vlada distrikta, nakon što je proglasila ugroženost stanovništva od širenja zaraze virusom korona.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić rekao je novinarima da će ova mjera trajati sve dok postoji opasnost i da će Krizni štab svakih sedam dana procjenjivati situaciju.

"Ovakva odluka donesena je na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova u ostatku BiH i zemalja u okruženju", istakao je Domić.

On je naglasio da do 1. maja neće biti ekskurzija.

Prema njegovim riječima, naložena je pojačana dezinfekcija javnog prevoza, a Vlada će donijeti odluku o daljoj organizaciji javnih skupova i precizirati ostale mjere zaštite, prije svega u šalterskim salama.

"Javna zdravstvena ustanova `Zdravstveni centar Brčko` zadužena je da nabavi dodatnu opremu i zaštitna sredstva za zdravstvene radnike da bi bili bezbjedni u slučaju kontakta sa zaraženima. Direkcija za finansije sutra će nas informisati o raspoloživim sredstvima za nabavku te opreme", rekao je Domić.

On je podsjetio da u distriktu nema zaraženih virusom korona, te da je osam osoba pod ljekarskim nadzorom i napomenuo da će Vlada biti u stalnom zasjedanju.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je novinarima da distrikt nema ni kadar, niti opremu za rad u slučaju pojave virusa korona, navodeći da je stepen opasnosti za Brčko između srednjeg i visokog.

Nikolićeva je dodala da se testovi analiziraju na klinici u Sarajevu, a u slučaju potrebe će ih slati i u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 11.03.2020.

Naslov: Redakcija