Zastava Srbije

NACRT PRAVILNIKA O PODSTICAJIMA ZA 2018. GODINU: Predviđeno smanjenje budžeta za sprovođenje obaveznih mjera za suzbijanje opasnih zaraznih bolesti

13.03.2018.


Radna verzija Pravilnika za podsticaje u poljoprivredi u 2018. digla je na noge farmere iz gotovo svih grana koji se plaše da će, kad je reč o subvencijama, ove godine ostati "kratkih rukava".

Poručuju da će u povlašćenom položaju biti samo mlekari i proizvođači pšenice, dok će se ostali poljoprivrednici najverovatnije provesti kao "bos po trnju".

Oni će, kako kaže predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, po osnovu ovogodišnjih podsticaja dobiti fiksni iznos.

- Po litru mleka dobiće 30 feninga, a po hektaru 200 KM. Na sastanku sa predstavnicima vlasti dogovorili dogovoreno je da će za voćarstvo ići 4 miliona KM, iz čega će se povlačiti 15 odsto po kilogramu proizvedenog voća. Međutim, 4 miliona KM se sada uopšte ne pominju u radnoj verziji, gde samo da će se po kilogramu isplaćivati do 15 odsto, i to u zavisnosti od raspoloživih para – kaže Dojčinović.

Naglašava da se farmeri plaše da će veoma brzo doći u poziciju da para nema.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković potvrdio je da nacrt pomenutog pravilnika nije u skladu sa dogovorom farmera sa predsednikom i premijerom RS.

U nacrtu je uveden limiti za podsticaje od 50.000 KM do 100.000 KM, a mi tražimo njegovo ukidanje. Ako to nije moguće zbog ograničenog budžeta od 60 miliona KM, tražimo uvođenje limita svim proizvodnim granama u istom nominalnom iznosu. Na tak način bi bio ukinut diskriminatorski odnos prema najvećem broju poljoprivrednika – naglasio je Marinković.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili su da je u nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu uvršteno sve što je dogovoreno na sastanku predsednika i premijera RS sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Nacrt ovog pravilnika prati Plan korišćenja sredstava za ovu godinu koji je usvojila Vlada, te utvrđene iznose po pojedinim merama – navodi se u saopštenju.

U Veterinarskoj komori RS takođe su razočarani nacrtom pomenutog pravilnika, kojim je predviđeno smanjenje budžeta za sprovođenje obaveznih mera za suzbijanje opasnih zaraznih bolesti.

Veterinari su upozorili na moguću eskalaciju zaraznih bolesti, te štete koje bi u tom slučaju nastale.

– A dobro znamo da nemamo dovoljno novca da nadoknađujemo eventualno nastalu štetu i ne želimo da preuzimamo odgovornost koja nam se nameće – poručili su iz Veterinarske komore RS.


IZVOR: Vebsajt Blic, M. Bašić, 09.03.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija