Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O ESTRADNOJ DJELATNOSTI: Kazne za kršenje Zakona kreću od 300 do 9.000 maraka, a plaćaju ih organizatori

13.03.2018.


Republička inspekcija je u saradnji sa Udruženjem estradnih radnika i estradnih umjetnika RS krenula u lov na muzičare koji bez ugovora sa organizatorima nastupaju u klubovima, kafićima, restoranima i drugim javnim mjestima.

Da muzičari i te kako krše zakon "radeći na crno", pokazale su proteklog vikenda u Banjaluci kontrole inspektora, koji ni u jednom ugostiteljskom objektu u koji su kročili nisu zatekli muzičara koji je imao ugovor sa vlasnikom lokala ili organizatorom tog nastupa.

Portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić istakla je da ti muzičari, osim što nisu imali ugovor, nisu ni bili registrovani kod Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika. Kako bi se stalo u kraj radu na crno, dodala je ona, nadležne inspekcije nastaviće sa kontrolama i u drugim lokalnim zajednicama u RS.

- Krajnji cilj inspekcije nije kažnjavanje, nego legalan rad i poštovanje prava estradnih radnika, ali i organizatora. Bez adekvatnog ugovora nijedna od strana nema mogućnost ostvarivanja bilo kakvih prava u slučajevima da ne bude ispoštovan usmeni dogovor - ukazala je Makivićeva.

Dodala je da se kazne za kršenje Zakona o estradnoj djelatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 46/2004 i 106/2009), koji je na snazi od 2004. godine, kreću od 300 do 9.000 maraka, a plaćaju ih organizatori.

Ona je podsjetila da se, u skladu sa ovim zakonom, estradnom djelatnošću i javnim izvođenjem estradnih programa mogu baviti lica kojima je svojstvo estradnog radnika i umjetnika priznato od Udruženja.

- Estradni radnici i umjetnici svoj angažman sa organizatorom izvođenja programa po zakonu moraju regulisati ugovorom koji jasno definiše prava i obaveze ugovornih strana - istakla je Makivićeva.

Generalni sekretar Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika RS Rajko Lekanić istakao je da su godinama ukazivali na nepravilnosti, a nesprovođenje zakona, kako kaže, ugrozilo je rad Udruženja.

- Kad se svi moraju pridržavati zakona, zašto to ne bi radili i estradni radnici - kategoričan je Lekanić.

Dodao je da Udruženje ima između 500 i 600 članova, što je, kako dodaje, tri pute manje nego što bi trebalo da ima.

Prema njegovim riječima, u strahu od kazne pojedini muzičari su već počeli da se raspituju o članstvu i načinu rada.

- Članarina je simbolična, a naša članska kartica je priznata u cijelom svijetu, tako da članovi mogu raditi bilo gdje - istakao je Lekanić.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić kaže da nije u redu da zbog muzičara, s kojima nije moguće sklopiti ugovor, ispaštaju ugostitelji.

- Udruženje estradnih radnika i estradnih umjetnika RS svim vlasnicima lokala treba da dostavi spiskove onih koji su članovi i sa kojima je moguće sklopiti ugovor - rekao je Tatić.

Pjevačica u jednom banjalučkom bendu kaže da ona i njene kolege nisu članovi Udruženja, ali da će se morati učlaniti.

- Nadam se da će nam Udruženje pomoći i ponekad obezbijediti svirku, jer bi ono, u jednu ruku, trebalo da bude naš menadžer - ukazala je ona.

Dušanka Makivić kaže da ne treba zanemariti ni činjenicu da je sa aspekta zaštite prava potrošača ugovor o angažmanu između organizatora i izvođača ključni faktor.

- U slučajevima otkazivanja najavljenih nastupa, za koje potrošači kupe kartu ili plate ulaz, na osnovu ugovora nedvosmisleno će se znati čija obaveza je da vrati novac građanima - ukazala je Makivićeva.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 09.03.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772