Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O VANPARNIČNOM POSTUPKU RS: Notari više nisu dužni da sačine i zadrže prepis spisa nakon pravosnažno okončanog ostavinskog postupka, uloženog prigovora, i ako su među učesnicima sporne činjenice od kojih zavisi neko njihovo pravo

13.02.2023.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, na Petoj posebnoj sjednici, u Banjoj Luci, Zakon o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku.

Zakonom se briše stav kojim je propisano da su notari dužni da sačine i zadrže prepis spisa nakon pravosnažno okončanog ostavinskog postupka, uloženog prigovora, i ako su među učesnicima sporne činjenice od kojih zavisi neko njihovo pravo.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović je, obrazlažući prijedlog ovog zakonskog rješenja, podsjetio da je inicijativu za ovu izmjenu podnijela Notarska komora Republike Srpske.

"Prepisi spisa ostavinskih postupaka, nakon vraćanja originalnih spisa nadležnom sudu nepotrebno zatrpavaju notarske arhive, a poznato je da se isti moraju čuvati i u propisanim uslovima, odnosno u vatrootpornim ormarima. Naknadno, nepotrebno opterećuju i prostorne kapacitete Arhiva Republike Srpske s obzirom na to da se u njima čuva arhivska građa notara koji su prestali sa radom", precizirao je ministar Bukejlović.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 09.02.2023.

Naslov: Redakcija