Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI (OSA) BIH: Vijeće ministara traži da se prisluškivanje uskladi s Ustavom BiH

13.02.2020.


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uputilo je Parlamentarnoj skupštini BiH zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH po hitnom postupku.

Ovaj zahtjev je u državni organ zakonodavne vlasti stigao 4. maja 2019. godine. Vlada BiH predložila je da se državni parlamentarci izjasne o izmjenama zakona po hitnom zakonodavnom postupku. Razmatranje izmjena zakona naći će se pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 14. februar 2020. godine.

Riječ je o izmjenama kojim se preciznije definiše provođenje posebnih istražnih radnji. Prosto rečeno, usvajanjem ovih izmjena bit će onemogućeno bilo kakvo prisluškivanje ili praćenje osoba bez odobrenja ili znanja suda.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o OSA-i utvrdila je vlada Denisa Zvizdića i to 3. maja 2018. godine, ali je on tek sada stavljen na dnevni red. Ovim prijedlogom mijenja se član 78. kojim je definisan sadržaj naloga za sprovođenje posebnih istražnih radnji.

U Zakon o OSA-i trebao bi biti dodan stav koji kaže da nalog može biti odobren za period od 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Također dodaje se i stav koji kaže da će sudija obrazloženi zahtjev generalnog direktora za produženja mjera cijeniti u svakom konkretnom slučaju u odnosu na legitimne ciljeve agencije propisane zakonom.

Ukoliko se utvrdi da prijetnja proistekla iz aktivnosti praćene osobe nije otklonjena, a da se nisu stekli uslovi za prekid operacije ni nakon 48 mjeseci, generalni direktor će pisanim obrazloženim prijedlogom tražiti odobrenje novog ciklusa primjene mjera na periodu od po 30 dana u ukupnom trajanju najduže dodatnih 48 mjeseci.

Upotrebu mjera moći će odobriti generalni direktor, ukoliko bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po sigurnost BiH, ali će morati odmah nakon što odobri upotrebu mjera, a najkasnije u roku od 24 sata, dostaviti obrazloženi pisani zahtjev sudiji koji u roku od 48 sati mora donijeti pisanu odluku kojom bi potvrdio odobrenje ili obustavio prikupljanje informacija u skladu sa zakonom.

Izmjene Zakona o OSA-i uslijedile su nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o OSA-i.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o OSA-i najvjerovatnije će biti razmatran po skraćenoj proceduri.


IZVOR: Vebsajt Klix, 11.02.2020.

Naslov: Redakcija