Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU JOŠ NIJE OBJAVLJEN

13.02.2018.


Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je usvojen na Domu naroda 24. januara ove godine još nije došao do predsjednika FBiH Marinka Čavare na potpis, potvrđeno je u njegovom uredu.

Kao što je poznato, nijedan zakon se ne može početi primjenjivati dok se ne objavi u Službenom listu, a to slijedi nakon potpisa predsjednika FBiH. Ovo nije prvi put da se na primjenu zakona čeka duže vrijeme. Sjetit ćemo se tri boračka zakona koja su u prošloj godini donesena na prijedlog Federalnog ministarstva za boračka pitanja 21. septembra, a stupila su na snagu tek u decembru?!

S obzirom na to da su Parlament FBiH i sjedište predsjednika FBiH u Sarajevu udaljeni tek nekoliko minuta hoda, postavlja se pitanje koliko doneseni zakoni "putuju" od jednog do drugog odredišta. I kada dođu na potpis, događalo se da ih pojedini predsjednici FBiH drže i po dva mjeseca na stolovima, u ladicama, ne našavši za shodno da na njih stave svoje potpise.

- Ako me pitate idu li zakoni poštom, pa s obzirom na to da smo tu na dva koraka, obično zakon kurir odnese do sjedišta predsjednika FBiH. Imate zakone koji imaju dva člana, ali i one koji imaju 322 člana. I od toga će zavisiti, kada budu izglasani u dva doma, koliko službama domova Parlamenta FBiH (Zastupničkog i Doma naroda) treba da ih pripreme za potpisivanja. Mi smo napravili neki, da tako kažem, džentlmenski dogovor među službama Zastupničkog i Doma naroda. U konkretnom slučaju, Zakon o PIO-u je prilično složen - objašnjava Izmir Hadžiavdić, rukovodilac Stručne službe, sekretar Doma naroda FBiH.

Nastavlja kako ovaj zakon treba pažljivo pregledati.

- Ne bi bilo zgodno da ode sa nekom greškom, pogotovo materijalnom, koja bi pravila probleme. To je razlog što se zakon nešto duže vrijeme zadržao u stručnoj službi. Ali ono što mogu reći, nikada se u stručnoj službi ne može zadržati duže od sedam do deset dana, gdje se zakon pregleda, lektoriše, dotjeruje. Dakle, govorimo o službi za koju sam ja odgovoran. Kada ona to završi, to se dostavlja predsjedavajućim domova na potpis, Lidiji Bradari i Edinu Mušiću - priča Hadžiavdić.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, rekla nam je da, prema saznanjima kojima raspolaže, posao pripreme zakona za potpis predsjedavajućih oba doma je pri samome kraju, tako da bi potpisan Zakon o PIO-u uskoro trebao biti proslijeđen na potpis predsjedniku Federacije BiH, a potom i objavu u Službenom listu, kako bi mogao stupiti na snagu.

Hadžiavdić nam je pak rekao kako je zakon prije dva-tri dana već dostavljen na potpis predsjedavajućim domova.

- Kada oni potpišu, sekretari oba doma popratnim aktom dostavljaju zakon predsjedniku FBiH na potpisivanje. On bi trebao provjeriti da li je zakon donesen od nadležnog organa, u odgovarajućoj formi i da li je u skladu sa važećim ustavnim sistemom. Zakon ni kod predsjednika FBiH ne bi trebalo da se zadrži duže od dva-tri dana, ili ukoliko se zatekne na službenom putu, najviše sedam dana. A znalo nam se dogoditi da se zadrži i po dva mjeseca - govori Hadžiavdić.

Dodaje kako oni na nivou stručnih službi komuniciraju.


IZVOR: Vebsajt Faktor, E. Duvnjak, 12.02.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772