Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Kupcu električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika biće omogućeno da istovremeno bude i kupac i proizvođač struje iz vlastitih solarnih elektrana

13.01.2022.


Odluka Vlade Srpske da ponovo zakonski reguliše proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sigurno će stimulisati mnoge u Srpskoj da se u narednom periodu lakše odluče da i na svojim stambenim objektima izgrade solarne panele.

Smatraju ovo stručnjaci, a jedan od onih koji bi se mogao odlučiti na taj korak je i elektroinženjer S. M. iz Banjaluke koji je, nakon što je prije nekoliko mjeseci završio gradnju porodične vikendice, počeo da razmišlja o jednoj takvoj dugoročnoj investiciji.

- U dogovoru sa sinom napravio sam energetski efikasnu kuću, odnosno vikendicu. Odmah mi je na pameti bilo i postavljenje solarnih panela kako bih zaokružio priču, odnosno imao stalan i bezbjedan izvor struje, a pogotovo u vremenima koja su pred nama. Nakon što je Vlada predložila da uvede promjene u ovoj oblasti, sve bliže sam toj odluci, jer bi one trebalo da mi omoguće da sve eventualne viškove struje skladištim ili prodam po unaprijed zagarantovanim cijenama na tržištu, a što će mi skratiti i period otplate ove investicije. Jedan broj ljudi koje poznajem već je ušao u tu priču i postavio panele na svojim kućama ili vikendicama, a ne bi me začudilo da jednog dana ove panele vidim i na stambenim zgradama - kaže ovaj Banjalučanin.

Prema riječima nadležnih iz “Etmaksa”, banjalučke firme koja se bavi projektovanjem i postavljanjem solarnih panela, odluka da se ponovo zakonski reguliše ova oblast, te uskladi sa pozitivnim praksama drugih zemalja, dobar je potez, a posebno jer će se po olakšanim i pojednostavljenim uslovima i procedurama moći izgraditi sopstvena mini-solarna elektrana za vlastite potrebe.

- Ranije je to bilo dosta komplikovano zato što se za svaki takav projekat morala pribavljati građevinska i upotrebna dozvola. To je sada promijenjeno, što će dosta uticati na smanjenje troškova postavljenja solarnih panela na stambenim objektima za skoro 50 odsto. I to je najveći benefit, ali i to što će period povrata uloženog novca biti značajno smanjen - istakao je direktor ove firme Siniša Maksimović.

Kako je pojasnio, kada bi se veći broj domaćinstava odlučio na ovaj korak, to bi u značajnoj mjeri oslobodilo i ogromne količine struje, koje bi onda ERS mogao po daleko višim cijenama da prodaje na inostranom tržištu.

Vlada Srpske utvrdila je krajem prošle godine Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi najkasnije do proljeća trebalo da prođe skupštinsku proceduru.

Novo zakonsko rješenje trebalo bi da poveća učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji, ali i da bolje reguliše dosadašnji sistem podsticaja koji, kako su istakli predlagači novog zakona, nije dao zadovoljavajuće rezultate.

Ono što je novina jeste uvođenje kategorije “kupac-proizvođač”. Kupcu električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika biće omogućeno da istovremeno bude i kupac i proizvođač struje iz vlastitih solarnih elektrana. To se uređuje tako da vlasnik objekta može da izgradi i priključi malu solarnu elektranu na svom objektu, uz dvosmjerno brojilo, koristi je za vlastite potrebe, a višak energije prodaje ili šalje u distributivnu mrežu i tamo je “skladišti” u vidu energetskog kredita za naredni obračunski period, a koji će morati da bude iskorišćen u određenom roku. Ukoliko prilikom obračuna ostane još neki višak, on će se “nulirati”. Onima koji se odluče na prvu opciju, prodaju viškova, biće omogućen obavezan otkup struje po garantovanoj cijeni i to pravilo će važiti za solarne elektrane do 150 kilovata proizvodne snage.

Prema novim zakonskim rješenjima, “krupniji igrači”, oni koji se odluče za gradnju većih solarnih elektrana, imaće pravo na premije, i to samo ukoliko budu izabrani kao najpovoljniji na aukcijama koje će biti sprovođene svake dvije godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Veljko Zeljković, 10.01.2022.

Naslov: Redakcija