Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI DIGITALNE TRANSFORMACIJE IZMEĐU SRPSKE I SRBIJE: Sporazum obuhvata nekoliko segmenata, među kojima i informacionu bezbjednost u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa

13.01.2020.


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Jovanović potpisali su juče u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije.

Rajčević je naveo da ovaj sporazum obuhvata nekoliko segmenata u oblasti digitalne transformacije, među kojima i informacionu bezbjednost u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa i drugog.

- Sporazum predstavlja sinhronizaciju napora Srpske i Srbije u oblasti digitalne transformacije, a cilj nam je da se i Srpska kreće u pravcu razvoja ove oblasti kako to radi Srbija - rekao je Rajčević.

On je pojasnio da je Sporazum detaljnija razrada Memoranduma o naučnotehnološkoj saradnji, koji su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine na zajedničkoj sjednici u Beogradu.

- Sve što je Vlada Srbije radila u prethodnom periodu pod rukovodstvom premijera Ane Brnabić u domenu digitalne transformacije je nešto čemu treba i mi u Republici Srpskoj da težimo, a to je prije svega izgradnja sistema elektronske uprave, gdje Vlada Srbije već ima bogato iskustvo - istakao je Rajčević.

Jovanović je istakao da su ideja i koncept digitalne transformacije u prethodne dvije godine u Srbiji doveli do razvoja velikog broja informacionih sistema i sistema elektronske uprave.

- Svesni da imamo još puno da radimo da bismo podigli sistem elektronske uprave u Srbiji na nivo na koji želimo, a istovremeno ostvarujući rezultate transformacija javne uprave u efikasan servis za građane, Vlada Srbije je odlučila i da pokrene program razmene znanja u oblasti digitalne transformacije "Srbija digitalizuje"- rekao je Jovanović.

On je naveo da je cilj tog programa da se znanja i ekspertize koje je Srbija stekla u protekle dvije godine u ovoj oblasti stave na raspolaganje zemljama u regionu, ali i šire.

- Prva potpisnica u okviru ovog programa je Srpska, te se nadamo da će vrlo brzo kroz digitalnu transformaciju i razvoj usluga elektronske uprave dostići nivo koji radimo u Srbiji - rekao je Jovanović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, 10.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija