Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojena tri nacrta zakona i dvije odluke

12.12.2019.


Narodna skupština Republike Srpske je u drugom nastavku Osme redovne sjednice usvojila tri nacrta zakona i dvije odluke.

Parlament je usvojio i Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu od 01.01.2018. godine do 31.12.2018. godine.

Narodna skupština nije usvojila prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić.

Narodni poslanici su usvojili Odluku o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, po skraćenom postupku, za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača i Odluku o izradi Plana parcelacije za auto-put Banja Luka – Prijedor, po skraćenom postupku.

Usvojeni su sljedeći nacrti zakona:

  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno – privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj,

  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama,

  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

U obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno – privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj navedeno je da je Programom rada Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske za 2019. godinu planirano usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Prevashodni cilj donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj je otklanjanje administrativno-tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata za zadovoljenje javnih potreba.

U obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama navodi se da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi.

Kao razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životne sredine navodi se uočavanje određenih poteškoća prilikom sprovođenja Zakona o zaštiti životne sredine, a koje su najvećim dijelom proceduralnog karaktera.

Dodatno su precizirane odredbe koje se odnose na sadržaj zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole i definisan je rok za podnošenje zahtjeva za obnavljanje i reviziju ekološke dozvole za odgovorno lice.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 11.12.2019.

Naslov: Redakcija