Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O HRANI: Cilj zakona je da obezbijedi efikasan sistem bezbjednosti hrane, a što je u direktnoj vezi sa obezbjeđenjem izvoza prehrambenih proizvoda na tržište Evropske unije

12.12.2016.


U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održana je stručna rasprava o Nacrtu zakona o hrani.

Na pomenutoj raspravi, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Inspektorata RS, predstavnici subjekata u poslovanju sa hranom i hranom za životinje, Privredne komore RS, Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Tehnološkog fakulteta Zvornik, Instituta za javno zdravstvo, Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", Veterinarske komore i Veterinarsko-stočarskog centra.

U toku rasprave, nakon prezentacije teksta Nacrta zakona, prisutni su sugerisali određena rješenja čiji je cilj bio poboljšanje teksta, odnosno preciznije i jasnije definisanje predloženih normi. Učesnici stručne rasprave pažljivo su proučili Nacrt zakona i svojim konstruktivnim prijedlozima dali značajan doprinos u poboljšanju zakonskih rješenja.

Izrada novog Zakona o hrani proizilazi iz potrebe za izradom adekvatnog zakonodavnog okvira koji može obezbijediti efikasan sistem bezbjednosti hrane, a što je u direktnoj vezi sa obezbjeđenjem izvoza prehrambenih proizvoda na tržište Evropske unije.

U prethodnom periodu, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, održane su javne rasprave u sljedećom gradovima: Trebinje, Grad SARAJEVO, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Banja Luka. Učešće u sprovedenim javnim raspravama je uzelo 115 učesnika.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 09.12.2016.