Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DOM NARODA FBIH: Usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, donijeto pet pravilnika i Odredba o načinu raspodjele prihoda od naknada za igre na sreću

12.12.2016.


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću podržan je većinom glasova na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i upućen u javnu raspravu, a Federalna vlada zadužena da najkasnije za mjesec dana dostavi u proceduru prijedlog ovog zakona.

Prije glasanja vođena je rasprava, na momente veoma oštra, o tome da li zakon treba razmotriti po hitnom postupku, kako je predlagala Vlada, ili usporiti proceduru, što je na kraju i učinjeno većinom glasova.

Pomoćnik federalne ministrice finansija, Hajrudin Hadžimehanović, istakao je da je Vlada Federacije BiH predložila 15 amandmana koji idu u pravcu da bude povećana porezna baza na osnovu oporezivanja svih dobitaka u igrama na sreću.

"Oni propisuju pitanja kao što je oporezivanje dobitaka ostvarenih u klasičnim lutrijskim igrama na sreću preko 10 BAM po progresivnim stopama. To je praktično rješenje u odnosu na prijedlog da se oporezuju svi dobici, pa i pogrešno intonirano da se najveći dio dobitaka s aspekta oporezivanja izbjegava zato što se uvodi neoporezivi iznos za 10 BAM. To jednostavno nije tačno, jer se ovo odnosi samo na lutrijske ili klasične igre", ukazao je Hadžimehanović.

Također, propisuje se oporezivanje svih dobitaka u kladioničkim igrama, što znači da se oporezuju svi dobici na sportska klađenja i RNG klađenja.

Pojasnio je da RNG klađenja nisu automati, navodeći da su to "klađenja po osnovu kojih se svaki listić mora evidentirati putem servera Porezne uprave".

"Zato se predlaže da i sportska klađenja putem RNG aparata budu oporezivi po progresivnim stopama. Prema sadašnjem rješenju rečeno je da je to taksa od 300 BAM paušalno mjesečno po uplatnom mjestu gdje se priređuju RNG igre", naglašava i dodaje da su se svi uvezali u server Porezne uprave, te su podaci jasni i konkretni što se tiče prometa koji se oslikava na serveru Porezne uprave preko RNG klađenja.

Nacrt zakona predviđa način i obračun uplate mjesečne naknade za priređivanje igara na sreću putem RNG klađenja. To podrazumijeva da se uvodi naknada na uplate za RNG klađenja u iznosu od pet posto, kao i za sportska klađenja.

Propisuje se uvećanje naknade od bruto prometa u djelatnostima koji se organiziraju putem automata, kao i nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove u segmentu inspekcijskog nadzora rada priređivača.

Govoreći o pripadnosti prihoda od poreza na dobitke potcrtao je da su to prihodi jedinice lokalne samouprave gdje je sjedište uplatnog mjesta u kojem je ostvaren dobitak.

Prema tome, ističe da sve projekcije idu u pravcu da se pojačaju budžeti jedinica lokalne samouprave s aspekta obračuna obustave i uplate poreza na dobitke jedinicama lokalne samouprave.

Uređeno je, kaže, pitanje oporezivanja nagradnih igara, gdje su do sada prema Zakonu o porezu na dohodak ("Sl. novine FBiH", br. 10/2008) neoporezivi iznosi do 1.000 BAM po pojedinačnoj nagradi, a po novom prijedlogu će se oporezivati svaka nagrada u vrijednosti 100 BAM i više.

"Zadatak je da se kroz raspravu propišu obrasci radi pravilnog evidentiranja svih isplata i obračuna poreza na dohodak. Izmjenama se propisuje prestanak važenja odredbi Zakona o porezu na dohodak zbog toga što se u sadašnjem Zakonu kaže da se porezom na dohodak oporezuju svi dobici preko 100 BAM sa stopom od 10 posto, da se porez plaća prema mjestu prebivališta fizičkog lica i slično", potvrdio je Hadžimehanović.

Uz navedene izmjene i dopune Federalno ministarstvo finansije je donijelo pet pravilnika i Odredbu o načinu raspodjele prihoda od naknada za igre na sreću.

Dom naroda usvojio je izmjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite uz amandman kojim se nadležnost za vođenje žalbenog postupka dodjeljuje nadležnim kantonalnim sudovima. Ovaj zakon će ići na usaglašavanje, jer je u različitom tekstu usvojen u Predstavničkom domu.

Delegati su upoznati o izvještaju u vezi sa stanjem poljoprivrede (Zeleni izvještaj) u 2015. godini. Predstavnik resornog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bešćo Alibegović je obrazložio delegatima da je u prošloj godini rasla proizvodnja malina, jer je za 84 posto više bilo zasađenih površina u odnosu na prethodnu godinu, za 65 posto više je bilo i zemljišta pod vinogradima nego u 2014., dok je zabilježen i konstantan rast proizvodnje povrća, blagi pad sjemenske proizvodnje i blagi rast u animalnoj proizvodnji.

Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji je bila oko 50 posto, rekao je Alibegović.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda, izvoz je bio veći od uvoza jedino kod mlijeka i vrhnja, dok je, na primjer, uvoz mineralne vode i bezalkoholnih pića veći od izvoza.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 08.12.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772