Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU RS: Besplatno školovanje za studente koji u roku završe godinu

12.11.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske.

Ovim zakonom uređuju se: ciljevi i principi visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, nivoi i vrste visokog obrazovanja, osnivanje, organizacija i rad visokoškolskih ustanova, opšta načela u oblasti obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju, obrazovna, naučnoistraživačka i umjetnička djelatnost visokoškolskih ustanova, prava i obaveze akademskog osoblja i studenata, tijela u oblasti visokog obrazovanja, finansiranje visokoškolskih ustanova, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

Razlog za donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju leži u neophodnosti usklađivanja domaćeg sistema visokog obrazovanja sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja koje su, u periodu od usvajanja važećeg Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010, 104/2011, 84/2012, 108/2013, 44/2015, 90/2016, 5/2017 - odluka US, 31/2018 i 26/2019) iz 2010. godine bile brojne, heterogene i kontinuirane.

Nacrtom zakona predviđeno je besplatno studiranje za sve redovne studente javnih univerziteta koji u roku završe godinu, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

"Nijedan student koji u budućnosti bude redovno čistio godinu za godinom neće kao do sada morati da plaća školarinu i druge obaveze", rekao je Višković.

On je naveo da će Vlada za to u budžetu obezbijediti 2,5 miliona KM.

"Ovom mjerom želimo podstaći što više mladih da upisuju javne fakultete, da podignemo kvalitet studiranja i da sprovedemo ono sve što smo promovisali na početku ovog mandata", istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske se u radu drži svog akcionog plana bez odstupanja.

"Imamo ispunjenje obaveza u skoro stoodstotnom obimu, što se rijetko dešavalo u proteklom vremenu", naglasio je Višković.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS i Glas Srpske, 7.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija