Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DJEČJOJ ZAŠTITI: Utvrđeno pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

12.11.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018 -2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske utvrđena je obaveza Vlade Republike Srpske da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme troškove naknada bruto plate poslodavcima, korisnicima refundacije naknade plate iz važećeg Zakona o dječjoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017 i 122/2018).

Zakonom o dječjoj zaštiti poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju naknade plate iz ovog zakona u 2019. godini refundiralo se u iznosu 80% bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate.

Odredbama Prijedloga zakona propisano je novo rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent. Predloženim odredbama ovog zakona poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg Zakona u 2020. godini biće vršena refundacija naknade plate u iznosu od 100% bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate radniku. Ovakvim zakonskim rješenjem smanjiće se troškovi porodiljskog odsustva zaposlenih radnica svim poslodavcima. Takođe, ovim zakonom je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 7.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija