Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UGOSTITELJSTVU U RS: Konobari u restoranima i hotelima moraju imati završenu ugostiteljsku školu

12.10.2023.


Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Denis Šulić održao je sastanak s predstavnicima srednjih škola iz RS-a gdje je dogovoreno da će konobari zaposleni u hotelima i restoranima, ipak morati imati završenu ugostiteljsku školu.

Tako će brojni uposleni u ovoj branši, da bi obavljali ovaj posao, morati uskoro razmisliti o prekvalifikaciji, ukoliko žele da se nastave baviti ovim poslovima.

Ministar Šulić održao je u Banjoj Luci sastanak sa predstavnicima škola u kojima se školuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore RS-a, Udruženja "Horeka RS" i predstavnicima radnika i poslodavaca iz ove branše.

Tema sastanka bio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a kojim se iz važećeg zakona briše član 9. kojim je propisano da "lice koje u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće vrste restoran, neposredno uslužuje goste (konobar) mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar".

"Na sastanku je zaključeno da je kroz kreiranje zakonskog okvira, prije svega, neophodno stvoriti uslove da se održi kvalitet usluge u ovom sektoru, te sačuva struka, ali i nivo zaposlenosti, te omogući zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu i u uslovima nedostatka školovanog kadra", saopćeno je.

Dogovoreno je da se u narednom periodu, kao i kroz postupak zakonski definisane javne rasprave, Nacrt zakona koriguje u pravcu zadržavanja člana 9. zakona, uz dodavanje odrednica koje će poslodavcima u ovim kategorijama objekata omogućiti i zapošljavanje drugih kadrova, uz već navedene profile.

Sastanku je prisustvovala i ministrica prosvjete i kulture RS-a Željka Stojičić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 09.10.2023.

Naslov: Redakcija