Zastava Srbije

UREDBA O POSTUPKU DODJELE SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U OBLASTI MEĐUNARODNOG PREVOZA LICA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU I PRUŽANJU AERODROMSKIH USLUGA ZA SANIRANJE FINANSIJSKOG GUBITKA ZBOG POSLJEDICA VIRUSA KORONA: Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava je 30 dana

12.10.2020.


Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica virusa korona ("Sl. glasnik RS", br. 98/2020), koju je Vlada Republike Srpske usvojila na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda stupila je na snagu 6. oktobra 2020. godine.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje podrške za mjesece jun i jul 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Podsjećamo, privredni subjekti u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju i u oblasti pružanja aerodromskih usluga su najviše pogođeni.

Od početka pojave virusa korona pa do 10. maja 2020. godine bio je obustavljen javni prevoz lica na međunarodnim, republičkim, područnim autobuskim linijama i autobuskim linijama na području jedinica lokalnih samouprava.

Od 11. maja 2020. godine javni prevoz lica u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj, shodno navedenom zaključku, obavlja se sa popunjenošću autobusa do 50% i uz maksimalne redukcije polazaka, dok je javni prevoz lica u međunarodnom drumskom saobraćaju bio obustavljen. Od 1. juna 2020. godine uspostavljen je, i to redukovano, prevoz lica sa Srbijom i Crnom Gorom. Prevoz lica sa drugim zemljama još nije uspostavljen ili je uspostavljen sporadično.

Prevoz lica u vazdušnom saobraćaju je skoro potpuno obustavljen od početka pandemije.

Iz tog razloga bilo je nužno ustanoviti model prema kojem i ovi privredni subjekti mogu dobiti novčanu podršku za očuvanje radnih mjesta, zbog finansijskih gubitaka u poslovanju, a koje imaju zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom virusa korona.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava je 30 dana od stupanja na snagu ove uredbe.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 06.10.2020.

Naslov: Redakcija