Zastava Srbije

PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Ukidanjem PDV-a otvoren put većem broju donacija hrane za ljude u potrebi

12.09.2023.


Usvajanjem dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost ("Sl. glasnik BiH", br. 93/2005, 21/2006, 60/2006, 6/2007, 100/2007, 35/2008, 65/2010, 85/2017, 44/2020, 47/2022 i 87/2022) i pratećeg Tehničkog uputstva otklonjene su sve prepreke za oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a i otvoren je put za početak implementacije.

Ove izmjene su rezultat velike kampanje koju je Fondacija Mozaik pokrenula u saradnji s partnerskim organizacijama i uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-a, s ciljem unapređenja zakonodavstva o filantropiji u Bosni i Hercegovini.

"Početak implementacije nove regulative predstavlja značajan korak, koji pokazuje spremnost političkih predstavnica i predstavnika iz cijele Bosne i Hercegovine da djeluju konstruktivno i u najboljem interesu svih građanki i građana Bi"“, izjavili su iz USAID-a.

"Nakon što je USAID inicijativa 'Niko gladan. Niko sam.' prevazišla političke prepreke, sljedeći važan korak bio je dopuna Pravilnika i pratećeg Tehničkog uputstva koji će precizirati primjenu zakona. UINO se u cijelom ovom procesu pokazao kao konstruktivan partner, a pomoćnik direktora u Sektoru za poreze Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Muharem Mašinović i šef Odsjeka za reviziju i kontrolu Sedin Mešinović obavili su važan posao na putu ka usvajanju jednostavnih, a izuzetno praktičnih podzakonskih akata", poručili su iz Fondacije Mozaik, koja je uz partnerske organizacije i uz podršku Vlade SAD-a inicirala veliku kampanju za unapređenje pravnog filantropskog okvira u BiH.

Ovim su postavljeni temelji da kompanije koje su i do sada pokazivale spremnost da doniraju hranu ljudima u potrebi, sada to rade više i lakše.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 09.09.2023.

Naslov: Redakcija