Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O PARLAMENTARNOM NADZORU: MMF protiv Predloga zakona jer se njime narušava nezavisnost Centralne banke BiH

12.09.2017.


U Centralnoj banci BiH rekli su, povodom protivljenja MMF-a zakonu o parlamentarnom nadzoru, da će banka nastaviti da radi u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 1/1997, 29/2002, 8/2003, 13/2003, 14/2003 - ispr, 9/2005, 76/2006 i 32/2007) koji joj garantuje nezavisnost, ali da Parlamentarna skupština BiH već vrši određenu vrstu nadzora nad njenim finansijskim poslovanjem.

Zakonom o Centralnoj banci BiH /član tri/ utvrđena je nezavisnost ove banke, ističu u ovoj finansijskoj instituciji povodom upozorenja šefa Misije MMF-a za BiH Nadima Ilahija da je Prijedlogom zakona o parlamentarnom nadzoru, koji je trenutno u proceduri, "narušena nezavisnost Centralne banke BiH".

Iz Centralne banke BiH ukazuju na činjenicu da Parlamentarna skupština BiH već vrši određenu vrstu efektivnog nadzora nad njenim finansijskim poslovanjem, i to putem izvještaja koji se podnose na osnovu člana 64 Zakona.

Oni podsjećaju, budući da je BiH na putu ka EU, da član 130 Ugovora o funkcionisanju EU postavlja još strože kriterijume u pogledu nezavisnosti Centralne banke.

Ilahi u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i ostalim nosiocima izvršne vlasti u BiH navodi da je autonomija banke ugrožena Prijedlogom zakona o parlamentarnom nadzoru u kojem piše da se parlamentarcima daju ovlaštenja da razmatraju izvještaje interne revizije, provode saslušanja, pa čak i da, po potrebi, posjećuju Centralnu banku.

"Razmatranje izvještaja interne revizije Centralne banke dovodi do rizika da će visoko osjetljivi nalazi interne revizije biti dostavljeni velikoj grupi političara izvan Centralne banke. Komunikacija sa institucijama u kontekstu `parlamentarnog nadzora nad javnim tijelima` može ih prisiliti da razgovaraju o visoko osjetljivim informacijama sa političarima, što nije poželjno", kaže se u tom pismu.

U MMF-u strahuju da, predloženim zakonom, autonomija guvernera Centralne banke nije adekvatno zaštićena jer se, kako pišu, uvodi postupak razrješenja, bez sudske zaštite.

MMF je pismo sa upozorenjem poslao i na adresu ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, ali i predsjednika Vlade Federacije BiH, a jedna kopija stigla je i u Vladu Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je da je na nekoliko adresa stiglo pismo MMF-a u kojem se ova međunarodna finansijska organizacija snažno protivi rješenjima vezanim za Centralnu banku BiH.

- Proslijedio sam to pismo ministrima Semihi Borovac i Јosipu Grubeši koji rade u radnoj grupi za izradu ovog zakona i zamolio ih da upozore ostale članove grupe o tome. Zakon nikada nije bio u proceduri u Savjetu ministara, niti je on o njemu raspravljao i bio predlagač - istakao je Zvizdić.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 08.09.2017.

Naslov: Redakcija