Zastava Srbije

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O DOHOTKU I DOPRINOSIMA: Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH saglasno sa zahtjevom poslodavaca da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama poveća


 

  • IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O DOHOTKU I DOPRINOSIMA: Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH saglasno sa zahtjevom poslodavaca da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama poveća

Razmatrajući izmjene i dopune Zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH (ESV FBiH) načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca Federacije.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama da se poveća kako bi se napravio balans.

Smatraju da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) Ismet Bajramović istaknuo je da su sindikalci spremni podržati smanjenje doprinosa radi zadržavanja nivoa zaposlenosti pogotovo u realnom sektoru.

"Sretni bi bili da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju", naveo je Bajramović.

Iz Udruženja poslodavaca predlažu da se izmjene Zakona o doprinosima, to jest novi zakon, usvoji do kraja oktobra, a da se počne primjenjivati od 1. januara 2017. godine.

Sjednici je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić, dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministri energije, industrije i rudarstva Nermin Đindić, te razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Izvor: Vebsajt BHRT, 09.09.2016.