Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIJEĆE MINISTARA BIH ZVANIČNO PRIHVATILO DORAĐENI SSP SA EVROPSKOM UNIJOM


  • VIJEĆE MINISTARA BIH ZVANIČNO PRIHVATILO DORAĐENI SSP SA EVROPSKOM UNIJOM

Vijeće ministara BiH je, na vanrednoj sjednici, utvrdilo Prijedlog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između "Evropskih zajednica" i njenih država članica i BiH, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Ovaj protokol predviđa tehničko prilagođavanje trgovinskog dijela odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi sa izvozom iz BiH na tržište EU i izvoz EU u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU, da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

Protokol se zasniva na obostranim interesima dvije strane i uzima u obzir osjetljive kategorije proizvoda u BiH. S danom njegove privremene primjene EU će automatski uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.

Zaključivanjem ovog protokola, koji je parafiran 18. jula 2016. godine, nakon što je postignut dogovor i pronađeno uzajamno prihvatljivo rješenje u vezi sa adapatacijom Sporazuma, Vijeće ministara BiH provodi preostalu aktivnost u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU i dobijanja kandidatskog statusa.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostaviće ovaj prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Za potpisnika je predložen predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o vođenju pregovora radi zaključivanja Protokola uz SSP između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Izvor: Vebsajt BHRT, 09.09.2016.