Zastava Srbije

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU RS: U drugom tromjesečju prodato za trećinu više novih stanova

12.08.2022.


U Republici Srpskoj je u drugom tromjesečju prodato 568 završenih novih stanova ili više za 30,3 odsto nego u istom periodu lani, dok je prosječna cijena prodatih stanova u posmatranom periodu bila veća za 53,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Korisna površina prodatih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 28.660 metara kvadratnih i veća je za 24,4 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Od ukupnog broja prodatih novih završenih stanova, u drugom tromjesečju ove godine u Banjaluci je prodato 179 takvih stanova ukupne korisne površine od približno 10.000 metara kvadratnih.

Proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u drugom, u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, više su za 2,6 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović izjavila je Srni da se na porast tražnje, a samim tim broja prodatih stanova u Srpskoj, uz neke uobičajene faktore, može računati i psihološki faktor izazvan opštom situacijom u svijetu, posebno u Evropi.

"U vrijeme opšte inflacije, a sada i opšte gledano stanja u monetarnom i ekonomskom sektoru nastalom zbog dešavanja vezanih za sukob u Ukrajini, kod ljudi se javlja gubitak povjerenja u novac ili kako to ide kod nas - u devize. I, da novac ne bi propao, smatraju da je u takvim uslovima najbolje ulaganje u nekretnine", navela je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, uvijek je najviša tražnja, pa i prodaja, bila u većim centrima, gdje su i cijene više, zavisno od veličine mjesta gdje se stan kupuje.

Stojadinovićeva je dodala da je rast cijena izazvan porastom, u prvom redu, cijena gvožđa i čelika, kao i cementa, stakla i drugih inputa koji se koriste u građevinarstvu.

"Bilo je nekih manjih oscilacija cijena pojedinih materijala koji se koriste u građevinarstvu naniže, ali kratkotrajno, i sve je to nepredvidivo ili veoma teško predvidivo. Svemu tome treba dodati i kretanje cijena energenata, kao i otežane mogućnosti da se domaći privrednici pravovremeno snabdiju sirovinama i potrebnim repromaterijalima", rekla je Stojadinovićeva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 09.08.2022.

Naslov: Redakcija