Zastava Srbije

ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA ZAUSTAVLJEN ODLAZAK LJUDI IZ BIH: Ipak, nakon što dođe do stabilizacije stanja ukoliko ekonomski oporavak BiH bude sporiji od očekivanog, u narednim godinama se može očekivati čak i brojnije iseljavanje – prema posljednjim statističkim podacima u BiH trenutno živi samo 2,7 miliona ljudi

12.08.2020.


Bosnu i Hercegovinu u posljednje dvije godine napustilo je više od 100 hiljada stanovnika, ali ti trendovi zaustavljeni su zbog pandemije korona virusa.

Šta će biti u narednom periodu može se samo prognozirati, ali uvelike zavisi i od mjera.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix kaže kako je pandemija korona virusa uspjela je u ovoj godini zaustaviti masovno iseljavanje iz BiH, nakon nekoliko posljednjih godina kada je bilo i preko 50 hiljada odlazaka u jednoj godini.

Odgovorna i pametna vlast bi trebala iskoristiti ovaj trenutak i napraviti set mjera i politika, kako bi zadržala one građane koji su planirali ići, ali i pokušati obrnuti tok migracija, da vrati bar dio onih koji su otišli vani, stekli znanje i iskustvo – rekao je on.

Ipak, nakon što dođe do stabilizacije stanja vezano za pandemiju, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, dodaje on, te ukoliko ekonomski oporavak BiH bude sporiji nego što je to očekivano, možemo onda u narednim godinama očekivati čak i jači pritisak na iseljavanje iz BiH.

Želim da vjerujem da će politika pokazati odgovornost i prepoznati šta su stvarni problemi našeg društva i države i krenuti ih rješavati – kazao je Hadžić koji u jednoj od svojih prezentacija navodi kako posljednji statistički podaci govore kako u BiH trenutno živi samo 2,7 miliona građana.

On kaže i kako se radna snaga u BiH u periodu od 2014. do 2018. godine smanjila za 113 hiljada radnika.

Podaci o izdatim prvim dozvolama u EU za građane BiH u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdato je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdato 55.000 radnih dozvola.

Pandemija korona virusa i nametnuta ograničenja u kratkom roku zaustavili su trend odlazaka, ali ekonomska kriza koja se očekuje mogla bi dovesti do pravog egzodusa.


IZVOR: Srpska info, 10.08.2020.

Naslov: Redakcija