Zastava Srbije

PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Poslodavci u FBIH bi željeli da obaveze naknade plata na njihov teret smanje sa 42 dana na 15, te da kod bolovanja zbog povrede na radu poslodavac ima obavezu isto tako 15 dana, a ne do stjecanja radne sposobnosti

12.08.2020.


U parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju na kojem insistira Udruženje poslodavaca FBiH. Prijedlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca te bolovanja prilikom povreda na radu.

Iako je ideja stara već najmanje godinu i dio je paketa zakonskih prijedloga "20+5+6", aktualizirana je u posljednje vrijeme. Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović za Klix.ba kaže kako ništa od ovog nema veze s pandemijom koronavirusa kako to neki žele predstaviti.

Poslodavci bi željeli da obaveze naknade plata na njihov teret smanje s 42 dana na 15 te da kod bolovanja zbog povrede na radu poslodavac ima obavezu isto tako 15 dana, a ne do stjecanja radne sposobnosti, kako je trenutna situacija.

"Gledali smo aktuelne podatke i ispada da smo mi 'najbolesnija nacija', a nije tako, vjerujte mi", kaže Smailbegović ilustrirajući to podatkom da radnik u Kantonu Sarajevo provede na bolovanju 10,5 posto ukupnog vremena u toku jedne godine, što je rekord u Evropi. Evropski prosjek je oko 6 posto, a "najzdraviji" su Turci s oko tri posto.

U Udruženju poslodavaca kažu kako 42 dana bolovanja na teret poslodavca imaju osim Federacije BiH još samo Njemačka i Hrvatska, a kako su kolege u drugom entitetu to uspjele smanjiti na "podnošljivijih" 30 dana.

"Ovo nije atak na radnike, nego je ideja da ljekari koji bolovanja dijele šakom i kapom znaju da će to ići iz njihovog džepa, odnosno Zavoda za zdravstveno osiguranje", zaključuje Smailbegović.

Prijedlog zakona već neko vrijeme čeka u parlamentu, a kakav je stav sindikata lako je pretpostaviti, posebno u kontekstu posljednjih izmjena Zakona o radu ("Sl. novine FBiH", br. 26/2016, 89/2018 i 23/2020 - odluka US).


IZVOR: Vebsajt Klix.ba, 10.08.2020.

Naslov: Redakcija