Zastava Srbije

ODRŽANA SJEDNICA VLADE RS: Usvojeno više akata, između ostalog i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske


  • ODRŽANA SJEDNICA VLADE RS: Usvojeno više akata, između ostalog i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske. Na sjednici je usvojena i informacija o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi BiH za period 2017-2019. godine i naloženo svim ministarstvima i institucijama Republike Srpske da sve aktivnosti u vezi sa izradom Programa realizuju isključivo preko koordinatora za njegovu izradu u ime Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o analizi uticaja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredni sektor Srpske.

Svjetska banka prihvatila je obavezu ocjene uticaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredni sektor Republike Srpske, pa je održan prvi sastanak na tehničkom nivou o usaglašavanju pristupa i metodologije za ocjenu uticaja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dogovoreno je da tim Svjetske banke u narednih nekoliko dana dostavi specifikaciju podataka koji su potrebni za provođenje analize, kao i da naredni sastanak tima bude održan u drugoj polovini septembra kada bi bili analizirani podaci koji u međuvremenu stignu.

Predstavnici Vlade Republike Srpske naglasili su potrebu da rezultati analize budu dostupni najkasnije do kraja godine kako bi se na vrijeme mogle planirati mjere koje bi bilo potrebno preduzeti na ublažavanju posljedica primjene Sporazuma, odnosno da bi se moglo znati kojim sredstvima bi međunarodne organizacije, prije svega EU i Svjetska banka, mogle podržati sprovođenje takvih mjera.

Ovakav stav je potvrdio i ministar poljoprivrede Federacije BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o stanju poljoprivredne proizvodnje i otkupu pšenice ovogodišnjeg roda prema kojoj je ukupna ostvarena vrijednost proizvodnje pšenice 67.953.600 KM.

Prosječan prinos pšenice na nivou Republike Srpske je pet tona po hektaru, te je ostvaren obim proizvodnje pšenice od 212.355 tone, za 25 odsto više od očekivanog, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Od ukupne proizvedene količine procjenjuje se da će 30.000 tona biti otkupljeno i iskorišćeno u domaćoj mlinsko-pekarskoj industriji.

"Poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj u prvoj polovini ove godine odvija se u relativno povoljnim agroklimatskim uslovima, a dobar raspored padavina obezbijedio je dovoljno vlage u zemljištu, tako da na terenu nije registrovana pojava suše", navodi se u saopštenju.

Žetva strnih žita uglavnom je završena, a prinos je iznad prosjeka.

Vlada je podržala i mjere i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, do kraja godine neophodno je nastaviti podršku u vidu regresiranog dizel goriva, promovisati intenzivnije korišćenje namjenskih kreditnih sredstava u okviru linija kredita i zajmova Investiciono-razvojne banke Srpske za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske obezbijedilo je tokom ove godine podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015/2016. godini od 250 KM po hektaru, kao i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine od 0,05 KM po hektaru.

Usvojena je i Informaciju o aktivnostima na prevenciji pojave bolesti kvrgave kože krava.

Nakon obavještenja o pojavi ove bolesti u Srbiji i Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, u saradnji sa Republičkim inspektoratom, preduzelo je mjere na pojačanoj kontroli prometa životinja u pograničnom i unutrašnjem prometu od veterinarske inspekcije i policije, kontroli kretanja goveda i sprečavanja unosa goveda nepoznatog zdravstvenog statusa u stado i štalu.

U BiH do sada nije registrovan nijedan slučaj, a radi preventivnog djelovanja resorno ministarstvo obavijestilo je sve jedinice lokalne samouprave da se u skladu sa nadležnostima pripreme za suzbijanje ove bolesti u slučaju njene pojave.

Obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske da pojača aktivnosti usmjerene na sprečavanje pojave i suzbijanje bolesti, odnosno da pojača policijske kontrole prometa goveda, a pripremljen je i letak o bolesti kvrgave kože za informisanje stanovništva, te uputstvo o ovoj bolesti za doktore veterinarske medicine.

Uputstvo o bolesti pripremljeno je i za vlasnike životinja, kao i Plan upravljanja kriznim situacijama u slučaju pojave bolesti kvrgave kože sa utvrđenim mjerama, nosiocima aktivnosti i nadzorom.

Vlada je usvojila informaciju o Sporazumu o finansiranju za Interreg IPA trilateralni Program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014-2020. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Taj program se sprovodi u finansijskom periodu 2014-2020. godine u okviru programa IPA dva.

Okvirni budžet programa iznosi 67.241.552 evra, gdje ukupan doprinos EU iznosi 57.155.316 evra, a iznos predviđen za kofinansiranje 10.086.236 evra.

Programsko područje obuhvata 109 opština u BiH, Brčko distrikt, 12 županija u Hrvatskoj i 10 opština u Crnoj Gori.

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela i odluku o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije kojom učesnici obavezne multilateralne kompenzacije prijavljuju neosporene novčane obaveze dospjele za plaćanje do 1. septembra 2016.

Druga obavezna multilateralna kompenzacija biće sprovedena u periodu od 20. oktobra do 03. novembra 2016. Registracija učesnika koji se nisu registrovali za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju počinje 03. oktobra.

Prijava obaveza vrši se u periodu od 20. do 25. oktobra. Učesnici sa direktnim pristupom Sistemu mogu upućivati zahtjeve drugim učesnicima za prijavu obaveza od 24. oktobra 2016. Organizator sprovodi dvije multilateralne kompenzacije i to 25. i 28. oktobra 2016.

Izvor: Vebsajt RTRS, 11.08.2016.