Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA REPUBLIKE SRPSKE: Nisu uvažene primjedbe novinarske zajednice, aktivista i međunarodnih organizacija da se izbaci kriminalizacija klevete

12.07.2023.


Ministarstvo pravde Republike Srpske uputiće u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona kojim je predviđena kriminalizacija klevete, potvrdili su iz Ministarstva.

U odgovoru koji su u petak poslali, na pitanje da li će se ovaj zakon naći na narednoj sjednici Narodne skupštine RS i da li u njemu ostaje dio o kriminalizaciji klevete i uvrede, odgovorili su neodređeno, ali sudeći prema tekstu prijedloga do kojih je došao portal Capital, nisu uvažene primjedbe novinarske zajednice, aktivista i međunarodnih organizacija da se izbaci kriminalizacija klevete.

Prema prijedlogu kriminalizacija uvrede je izbačena, a značajno su smanjene i novčane kazne.

Kada je riječ o kleveti, zaprijećene novčane kazne za ovo krivično djelo prema prijedlogu kreću se od 1.000 do 6.000 maraka, dok su Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske bile predviđene novčane kazne od najmanje 8.000 do 100.000 maraka. Kazne su takođe smanjene i za krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, pa umjesto od 10.000 do 120.000 maraka sada isto kao i za klevetu iznose od 1.000 do 6.000 maraka.

U Ministarstvu pravde nisu odgovorili u kojoj će tačno formi zakon biti predložen, preciziravši da će to biti objavljeno u materijalima za sjednicu na sajtu NS RS.

Sjednica je zakazana za 18. juli.

Podsjećanja radi, novinarska zajednica, nevladine organizacije i međunarodni predstavnici, uključujući EU, Savjet Evrope, OEBS, SAD i druge zemlje i organizacije upozorili su da bi ovaj zakon značajno ugrozio slobodu izražavanja u RS i doveo do niza problema i ograničenja u radu medija ako bi umjesto do sada predviđenih novčanih sankcija za klevetu i uvredu bio pokrenut krivični postupak od strane države. Predstavnici vlasti u RS su se do sada oglušivali na ova upozorenja i najavili da će zakon ići u proceduru s fokusom na kriminalizaciju klevete.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjaluka, "Nezavisnim" je rekao da se boji da su novinari i aktivisti kolateralna šteta u sukobu predsjednika RS, s međunarodnom zajednicom.

"On nas istura ispred sebe kao kolateral, ali to nas uopšte ne tješi jer mi snosimo ogromne posljedice i one su već sada vidljive u ovoj fazi kada dosta novinara razmišlja da li da nastavi ovaj posao. Ako zakon bude usvojen u ovoj formi, šteta za društvo u RS će biti nenadoknadiva", rekao je on.

Vukelić je dodao da medijska zajednica neće mirno gledati dok se gura prst u oko ustavnim slobodama i ljudskim pravima.

"U petak smo pozvali predstavnike klubova u parlamentu, a većina predstavnika klubova vladajuće koalicije su rekli da još nisu vidjeli tekst i da će ga komentarisati nakon kolegijuma u ponedjeljak", ukazao je Vukelić..

Vukota Govedarica, šef Kluba SDSa, je rekao da vlast u RS ne želi da objavljuje vlastite ugovore i krije ih od javnosti kao što je slučaj s ugovorom o autoputu prema Prijedoru, a da istovremeno sve koji kritikuju želi zastrašiti represivnim metodama.

"Kreira se ambijent u kojem će glineni golubovi postati oni iz opozicije koji kritikuju ovaj režim i mediji i novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom. A na sve to Vlada krije sve što ona radi. Ne želim da prejudiciram, ali ako dođe do usvajanja zakona kao u nacrtu to je posljednji oblik tiranije kojim aktuelna vlast u formi režima želi da disciplinuje one koji ne misle kao oni", rekao je Govedarica.

Igor Crnadak, šef Kluba PDPa, rekao je da je zakon u formi nacrta "sjevernokorejski zakon" koji se donosi u vrijeme kada, kako ističe, RS ostaje bez projekata i dolazi u izolaciju i pod udar sankcija međunarodne zajednice.

"Očigledno da SNSD ne želi da čuje glas javnosti, koji je i tokom javne rasprave jasno rekao da ovaj zakon ubija slobodu govora i predstavlja prijetnju zatvorom svakome ko kritikuje SNSD i njihovu vlast", rekao je Crnadak.

Srđan Mazalica, poslanik SNSDa, reagujući na ovu izjavu je izjavio da Crnadak zamajava javnost izjavama koje nisu tačne.

"Takav sličan zakon je u više od 20 zemalja članica EU i kleveta je kriminalizovana kao krivično djelo, čak sa kaznom zatvora u većini ovih zemalja", rekao je i dodao da RS tim zakonom štiti ustavni poredak i svoju imovinu.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, "Nezavisnim" je rekao da je vlast u RS na putu da zavede totalitarizam.

"Prećutna podrška međunarodne zajednice, koja ga sokoli svojim ponašanjem i tolerancijom nasilja, krađe izbora, kriminal i zloupotreba koji traju decenijama, dali su im vjetar u leđa. Jedini način da se zabrana i progon istine zaustave je da narod masovno izađe na ulice", rekao je on.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 07.07.2023.

Naslov: Redakcija