Zastava Srbije

POREZNA UPRAVA FBIH: U pripremi brze kontrole poslovanja kod poreznih obveznika koji zapošljavaju manje od dva zaposlenika, a u obavezi su da, zbog radnog vremena i vrste djelatnosti koju obavljaju, zapošljavaju veći broj radnika

12.07.2021.


Iz Porezne uprave FBiH saopćeno je da će u narednom periodu ova uprava provoditi brze kontrole poslovanja kod poreznih obveznika koji zapošljavaju manje od dva zaposlenika, a u obavezi su da, zbog radnog vremena i vrste djelatnosti koju obavljaju, zapošljavaju veći broj radnika. Ovim kontrolama bit će obuhvaćeni i porezni obveznici koji posluju s gubitkom.

Cilj ovih aktivnosti je otkrivanje poreznih obveznika koji ne prijavljuju radnike i ne posluju u skladu sa zakonom, te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja poreznih obveznika koji poštuju porezne i druge propise.

Porezna uprava Federacije BiH je u do sada provedenim brzim kontrolama otkrila 8.371 neprijavljenog radnka, 7.841 obveznika koji nisu izdavali račune, 2.899 koji su poslovali bez odobrenja za rad i 2.187 koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, zbog čega su zapečaćena 5.093 objekta i izrečene kazne u iznosu od 37.565.993 KM.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da prijave svakog radnika, odnosno posluju u skladu s važećim propisima, jer je to najsigurniji način poslovanja.

Sve dodatne informacije porezni obveznici mogu pronaći na web stranici Porezne uprave FBiH (www.pufbih.ba), saopćeno je iz ove uprave.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 8.07.2021.

Naslov: Redakcija