Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Usvojen Zakon o pravima demobiliziranih boraca i pravima njihovih porodica

12.07.2018.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojili su Zakon o pravima demobiliziranih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima.

Poslanici su prihvatili sve ključne zahtjeve boračke populacije, a tu su isplata boračkog dodatka, objava registra boraca, te reguliranje finansiranja boračkih udruženja.

Svi zahtjevi, osim ukidanja finansiranja boračkih udruženja su prihvaćeni, te slijedi daljnja procedura i upućivanje Zakona u Dom naroda.

Uoči glasanja poslanicima su se obratili članovi delegacije demobiliziranih boraca Hamza Krkalić i Drago Grbavac koji su upozorili poslanike na urgentnost sistemskog rješavanja statusa te populacije.

Obraćajući se poslanicima iskazali su neslaganje s ponuđenim zakonskim prijedlogom (Zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica), insistirajući na usvajanju amandmana u svhu poboljšanja teksta razmatranog zakona.

Poručili su da vremena više nema, te izrazili sumnju u iskrene namjere parlamentaraca, uputivši kritike na odnos predstavnika vlasti spram njihovih legitimnih zahtjeva.

Članovi delegacije demobiliziranih boraca upozorili su da dolazi vrijeme godišnjih odmora, te da je strpljenje učesnika protesta pri kraju, pozivajući parlamentarce da pomenuta pitanja riješe bez odgađanja.

Federalna vlada je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca uputila po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru.

Bukvarević je obrazložio da je zakonom, između ostalog, propisan i mjesečni novčani dodatak demobiliziranim borcima koji nemaju primanja.

To pravo, prema Bukvarevićevom obrazloženju, imat će demobilizirani borac stariji od 65 godina koji, zajedno s bračnim partnerom, nema sredstava za izdržavanje, potom borci stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su takođe najmanje godinu, te ni oni, zajedno s bračnim partnerom, nemaju primanja.

Žena borac ima pravo na ovaj dodatak ako je starija od 50 godina i ako je u oružanim snagama bila najmanje godinu dana, koliko i u evidenciji nezaposlenih, te s bračnim partnerom nema sredstava za izdržavanje.

Bukvarević je objasnio da pravo na dodatak imaju i demobilizirani borci stariji od 57 godina koji su tri godine bili u borbi, minimalno godinu na birou, a takođe nemaju sredstava za izdržavanje s bračnim partnerom.

Borački dodatak je među 15 prava koje najavljuje Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Federalna vlada, kao predlagač, ranije je saopćila da branitelji i članovi njihovih porodica mogu ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, kao i jednokratnu novčanu pomoć za liječenje.

Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugom kantonu, osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima.

Zakon podrazumijeva i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje, duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

Predloženi zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, gas), kao i prednost bivših boraca pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branitelja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 10.07.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772