Zastava Srbije

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA POSEBNE PROSTORE ZA PUŠENjE U SMISLU IZUZETAKA OD ZABRANE PUŠENjA: Od 13. juna 2024. godine na snagu stupaju nova pravila za pušenje u ugostiteljskim objektima, za čija su kršenja predviđene novčane kazne od 100 KM za fizička lica

12.06.2024.


U Federaciji Bosne i Hercegovine 13. juna na snagu stupaju nova pravila za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, za čija su kršenja predviđene novčane kazne od 100 KM za fizička lica.

Pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće.

Pravilnikom o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja ("Sl. novine FBiH", br. 41/2024) propisani su uslovi za posebne prostore za pušenje zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, uz definisanje izuzetaka od opšte zabrane pušenja u FBiH.

Prema ovom Pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama moraće se pridržavati strogih propisa.

Na ulazu u dijelove u kojima je to dozvoljeno moraće da postave jasne oznake da je pušenje dozvoljeno, ali i da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina.

U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duvana.

Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa, a ako dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sistemom ventilacije i filtracije vazduha, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Kada su u pitanju objekti veći od 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, obavezne su mjere koje, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 metara kvadratnih niti veći od 20 odsto ukupne površine prostora, te opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije vazduha.

Pravilnik propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uslove, među kojima da prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od nepušačkih zona.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa pravilnikom, a za njegovo kršenje nakon tog perioda pravna lica suočiće se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Federalni Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ("Sl. novine FBiH", br. 38/2022) donijet je prije skoro dvije godine, a 13. juna, kada počinje primjena pravilnika koji je utvrdilo Ministarstvo zdravstva FBiH, zvanično će stupiti na snagu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.06.2024.

Naslov: Redakcija