Zastava Srbije

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH: Članovi venecijanske komisije razgovarali o pravosuđu sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

12.06.2024.


Delegacija Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) Vijeća Evrope, u okviru višednenog boravka u Bosni i Hercegovini s ciljem pripreme mišljenja na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH), razgovarala je sa predstavnicima političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH). Prethodno su se predstavnici Venecijanske komisije sastali i sa parlamentarcima iz partija koje čine opoziciju.

Predstavnici PSBiH (sastanku su prisustvovali predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, delegatkinja Marina Pendeš, poslanici Mia Karamehić-Abazović, Miroslav Vujičić, Milorad Kojić, Predrag Kožul, Predrag Kojović i Milan Petković) istaknuli su tokom razgovora da je stanje u bh. pravosuđu konstantno loše.

Karakterizira ga, zajednička je ocjena, tromost, neefikasnost, snažan utjecaj politike pa i još uvijek prisutna zbunjenost neadekvatnim rješenjima unutar provedenih reformi pravosuđa. U takvim okolnostima, VSTV nije podigao nivo nezavisnosti pravosuđa, niti je na najbolji način ispunio svoju ulogu i stvorio ambijent u kojem bi se ukupno stanje popravilo, a odgovornost sudija i tužilaca bila podignuta na najviši mogući nivo.

U razgovoru sa Delegacijom Venecijanske komisije prisutni poslanici i delegati su, u individualnim istupima ukazali na brojne nedostatke u pravosuđu za koje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH kroz svoj rad nije ponudilo odgovarajući odgovor i za šta to tijelo snosi značajan dio odgovornosti.

Tako, kako se moglo čuti, VSTV nije utjecao na smanjenje broja predmeta koji nisu uzeti u rad ili na praksu favoriziranja rada na manje složenim predmetima kako bi se lakše ispunile sudijske norme. Također, ukazano je na nepromijenjenu praksu višegodišnjih suđenja u procesima koji objektivno zahtijevaju mnogo brža rješenja.

U više navrata VSTV je opisano kao otuđeni centar moći sa vrlo snažnim interesnim grupama koje ne dozvoljavaju kvalitetne pomake naprijed. Jedan od zadataka koji, rečeno je, nisu realizirani je uspostava imovinskih kartona pravosudnih dužnosnika pa su za manje od jedne petine sudija i tužilaca u BiH poznati obim i porijeklo imovine. Pri tome, u različitim administrativnim jedinicama BiH poštivaju se standardi koji su potpuno neujednačeni.

Dio poslanika i delegata PSBiH ukazao je i na nezadovoljavajuću entitetsku i etničku zastupljenost kako među članovima Vijeća tako i među službenicima Sekretarijata VSTV dok se mogla čuti i drugačija mišljenja prema kojima insistiranje na bilo kakvom etničkom principu u pravosuđu neprijhvatljivo.

Nakon što su saslušali izlaganja predstavnika PSBiH, članovi Delegacije Venecijanske komisije posebno su se interesirali za poteze koji se čine na podizanju efikasnosti pravosuđa i skraćenju trajanja suđenja, prihvatljive modele proširenja broja članova VSTV kao i razmišljanja da li reforma pravosuđa treba početi od VSTV-a.

Kroz niz sastanaka sa zvaničnicima BiH, Delegacija Venecijanske komisije, kako je rečeno, nastoji pripremiti što kvalitetnije mišljenje na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH). Taj dokument trebao bi biti sačinjen naredne sedmice da bi 21. i 22. juna bio prezentiran na plenarnoj sjednici tog ekspertskog tijela Vijeća Evrope. Konačan cilj tog materijala, istaknuto je, je doprinos većem kvalitetu Zakona o VSTV-a i unaprjeđenju funkcioniranja pravosuđa u skladu s evropskim standardima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH održali sastanak sa delegacijom Venecijanske komisije

Sa Delegacijom Venecijanske komisije Vijeća Evrope razgovarali su i predstavnici opozicionih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Na sastanku, u kojem su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Safet Kešo, Jasmin Emrić, Darko Babalj, Nenad Grković, te delegati u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đonlagić i Safet Softić razgovarano je ključnim odredbama Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), te o Mišljenju na taj Nacrt, koje je u pripremi i, kako je rečeno, naći će se na sjednici ovog tijela Vijeća Evrope u drugoj polovini juna ove godine.

Govoreći o stanju u domaćem pravosuđu, predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka kazali su da problem u pravosudnom sistemu BiH, uključujući i VSTV, kao, kako su podvukli, krovnu i regulatornu inistiuciju domaćeg pravosuđa, nije toliko u postojećem zakonodavnom okviru, koliko u implementaciji tih zakonskih odredbi i korumpiranosti glavnih nosioca pravosudnih funkcija i njihove tijesne povezanosti sa političkim partijama i drugim interesnim grupama u društvu.

To je, kako su naglasili, posljednjih godina u potpunosti paraliziralo pravosudni sistem u našoj zemlji, te prouzrokovalo visok stepen nepovjeranja građana u pravdu i pravosudne organe Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o VSTV-u, na kome je radila Radna grupa Ministarstva pravde BiH, predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH kazali su kako proces izrade tog Nacrta nije bio dovoljno transparentan, te da nisu imali puno vremena da izvrše njegovu detaljnu analizu.

Ono što su tokom razgovora posebno apostrofirali odnosilo se na određene primjedbe u vezi nekih odredbi koje su inkorporirane u ovaj Nacrt, a koje se, između ostalog, odnose na način ocjenjivanja i kriterije prilikom ocjenjivanja nosioca pravosudnih funkcija, odredbe o etničkoj i spolnoj zastupljenosti u VSTV-u, kao i odredbe o samoj strukturi Vijeća i načinu izbora članova VSTV-a.

Posebno su istakli važnost jačanja Ureda disciplinskog tužioca, te stvaranje pretpostavki za finansijsku samostalnost Vijeća, koja bi znatno ojačala tu instituciju i omogućila njenu depolitizaciju.

Izražavajući zahvalnost Venecijanskoj komisiji na pokazanoj predanosti i želji da pomognu oko ovako važnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, poručili su da novi Zakon o VSTV-u sigurno neće riješti problem u našem pravosuđu, ukoliko se ne stavi fokus na moralna načela i vraćanje etike u kompletan pravosudni sistem BiH.

Članovi Venecijanske komisije zahvalili su na iznesenim stavovima i pozvali predstavnike opozicionih parlamentarih stranaka da im svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o VSTV-u dostave u pisanoj formi, podsjećajući tom prilikom na kratke rokove i datum održavanja sjednice tog savjetodavnog tijela Vijeća Evrope, saopćeno je iz PSBiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 10.06.2024.

Naslov: Redakcija