Zastava Srbije

VIJEĆE ZA ZAŠTITU VITALNOG INTERESA USTAVNOG SUDA RS: Prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske

12.06.2024.


Banjoj Luci održane su Stotinu i pedeset i prva i Stotinu i pedeset i druga sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Vijeće).

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjevâ Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske, a koje zakone je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 19. aprila tekuće godine.

Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u oba slučaja predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda, 10.06.2024.

Naslov: Redakcija