Zastava Srbije

NOVI FEDERALNI PROPISI IZ OBLASTI UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Ministar naložio izradu tekstova u roku od mjesec dana

12.06.2023.


Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naložio je službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova da najkasnije za mjesec dana izrade i dostave mu na razmatranje tekstove izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH kao i novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Isak je odmah nakon preuzimanja dužnosti federalnog ministra unutrašnjih poslova najavio kako će započeti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima FBiH i Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, ali i izradu potpuno novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a.

Zadatak radnih grupa, koje se formiranih po rješenju ministra Isaka, jeste da odmah i bez odgađanja izvrše analizu stanja, utvrde nedostatke u postojećim zakonima te da pristupe izradi novih tekstova koje će dostaviti Isaku na razmatranje.

Što se tiče novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, namjera je da se uspostavi nova i efikasnija organizacija unutar Federalne uprave policije s ciljem što boljeg obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti ove policijske uprave. Također, u potpunosti bi trebala biti reformisana organizacijska struktura Policijske akademije FMUP-a s posebnim fokusom na obuke iz oblasti savremenih sigurnosnih izazova poput cyber kriminala, posebnih istražnih radnji i slično.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Dnevni avaz, Helena Javor, 10.06.2023.

Naslov: Redakcija